Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) aylık toplantısına katılarak, faiz ve enflasyon konularında önemli değerlendirmelerde bulundu. Bu toplantıda, Türkiye’nin ekonomik durumu üzerine yaptığı açıklamalar, piyasalarda dikkat çekti.
Konuşmasında dezenflasyon sürecinin devam ettiğini vurgulayan Karahan, “Tüketici enflasyonu ekimde yüzde 48,6’ya gerileyerek, mayıs ayındaki tepe noktasına kıyasla önemli bir düşüş sağladı. Yıl sonunda enflasyonun yüzde 44’e düşmesini bekliyoruz” şeklinde ifadelerde bulundu. Yılbaşında enflasyona dair yapılan beklentiler, bu verilerle birlikte yeniden gözden geçirilecektir.
Enflasyonun ana eğiliminin, öngörülerinden yavaş bir şekilde iyileştiğine dikkat çeken Karahan, “2025 sonunda enflasyonu yüzde 21’e indirmeyi hedefliyoruz. Makroekonomik göstergelerimiz dezenflasyon süreciyle uyumlu bir şekilde ilerliyor. İç talep yavaşlamaya devam ederek enflasyon düşüşünü destekleyici seviyelere ulaştı. Enflasyon beklentilerinde ve fiyatlama davranışlarında iyileşme eğilimi gözlemliyoruz” dedi.
‘SIKI DURUŞUMUZU SÜRDÜRECEĞİZ’
TCMB Başkanı Fatih Karahan, para politikasında sıkı duruşlarını sürdüreceklerinin altını çizerek, dezenflasyon sürecinin devamını sağlayacaklarını belirtti. Enflasyonun ana eğilimindeki yavaşlamanın sürdüğünü ifade eden Karahan, bu sürecin dikkatle takip edildiğini vurguladı.
Karahan, hizmet enflasyonunda iyileşme sinyallerinin belirginleştiğini, kira dışındaki kısımlarda daha fazla ilerleme kaydedildiğini belirtti. “Kira dışındaki hizmetlerde fiyat artışları kademeli olarak zayıflamaktadır” diyen Karahan, bu durumun ekonomik dinamiklerle ilişkili olduğuna da vurgu yaptı.
KİRALARA DİKKAT ÇEKTİ
Kiraların, deprem, kentsel dönüşüm ve kira artış sınırlaması gibi faktörler nedeniyle diğer hizmet kalemlerinden ayrı bir şekilde ele alınması gerektiğine değinen Karahan, “Bu nedenlerle kira enflasyonundaki ataletin öngörülerimizden yüksek olduğunu değerlendiriyoruz. Ancak, kira hariç hizmetlerin daha belirgin yavaşladığını da gözlemliyoruz” diye konuştu.
Son olarak, Karahan, kasım ayına dair perakende ödeme sisteminden elde edilen öncü göstergelerin, son çeyrekte aylık kira enflasyonunun yavaşlayacağına işaret ettiğinin altını çizdi. Bu durum, hem piyasalarda hem de vatandaşlar açısından önemli bir gelişme olarak öne çıkıyor.
Karahan’ın bu açıklamaları, Türkiye’de ekonomik istikrar ve büyüme hedeflerine yönelik atılan adımların ne denli önemli olduğunu bir kez daha göstermekte. Bu çerçeve içerisinde, herkesin dikkatle takip ettiği enflasyon oranlarının ve faiz politikalarının gelecek dönemlerde nasıl şekilleneceği ise merakla bekleniyor.