1. Haberler
  2. Sağlık
  3. TSE, Baklava Standardında Değişikliğe Gidiyor: Şeker Oranı Düşürülüyor!

TSE, Baklava Standardında Değişikliğe Gidiyor: Şeker Oranı Düşürülüyor!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türk Standartları Enstitüsü (TSE), önceden belirlediği Türk baklavası standardını revize etti ve şeker miktarını değiştirdi. 2015 yılında kabul edilen TSE standardında, Türk baklavasının içeriği ve üretim yöntemi detaylı bir şekilde tanımlanmıştır. Standarda göre, sert buğday unu, yumurta, tuz ve su karışımından elde edilen hamura buğday nişastası serpilmekte ve ardından çeşitli malzemeler eklenerek pişirilmektedir. Baklava, şerbet ekleme oranına ve içinde kaymak olup olmamasına göre yaş veya kuru olarak iki tip olarak belirlenmektedir. Yaş baklavada şeker oranı yüzde 30-42, kuru baklavada ise yüzde 25-30 olmalıdır. Önceki standarda göre şeker miktarı yüzde 35-45 aralığındayken, yeni standarda göre yüzde 30-42 aralığına çekilmiştir.

Baklava üretiminde malzeme kalitesinin önemi büyüktür. Bu nedenle, baklavada kullanılan yağ ve şekerin kaliteli olması gerekmektedir. Özellikle glikozun şeker olarak kullanılmaması önemli bir detaydır. Sürekli denetim altında bulunan Sıtkı Usta ailesinden Yusuf Altunbay, bayram öncesi işlerinin hızlandığını ve üretim vardiyalarını artırdıklarını belirtmiştir. Müşterilerin genellikle klasik fıstıklı baklava ve kadayıfı tercih ettiğini söyleyen Altunbay, ürünlerinde kaliteli malzemeler kullandıklarını vurgulamıştır. Pancar şekeri ve kaliteli fıstık kullanımına özen gösterdiklerini belirten Altunbay, gıda güvenliğine dikkat edilmesi gerektiğini vurgulamıştır.

TSE’nin Türk baklavası standardında yapılan değişiklikler sektörde kısa sürede etkisini gösterecek gibi görünmektedir. İçeriği ve üretim süreci belirli kurallara bağlı olan Türk baklavası, artık daha kontrollü bir şekilde üretilecek ve tüketiciye sunulacaktır. Bu standart değişikliğiyle birlikte baklava üreticilerinin malzeme seçimine daha fazla özen göstermeleri, kaliteli ve doğal ürünler kullanmaları gerekmektedir. Müşterilerin sağlık ve damak tadı için yapılan bu değişiklik, baklava sektöründe ilerleyen dönemlerde daha sağlıklı ve lezzetli ürünlerin tüketilmesine olanak sağlayacaktır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
TSE, Baklava Standardında Değişikliğe Gidiyor: Şeker Oranı Düşürülüyor!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin