24 Ekim 2023 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) görüşülen ‘Köy Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ hakkında parti grubu adına açıklamalarda bulunan Dr. Şevkin, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın yetkilerini artıran ve yerel yönetimlerin yetkilerini kısıtlayan bir yasa tasarısına karşı olduğunu belirtti. Bu yasa ile Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’nin (TMMOB) devre dışı bırakıldığını vurgulayan Dr. Şevkin, tasarının kamusal alan ve toplumsal yarar yerine rant sistemini pekiştirdiğini ifade etti.
“İMAR AKTARIMI MI, RANT AKTARIMI MI?”
Dr. Şevkin, yasa teklifinin imar rantını artıracak yollar açtığını belirtti. “Yasada kamu yararı, toplum, afet, tehlike ve riskleri koruyacak tek bir cümle yok” ifadesini kullanan Dr. Şevkin, kamusal bir amacın olmadığı ‘imar aktarımı’ tanımıyla aslında ‘rant aktarımı’nın mevzuata dâhil edildiğini dile getirdi. Ayrıca, yasa ile Bakanlığa yapı ruhsatı verme gibi geniş yetkilerin verildiğini ve bu durumun halkın yaşam alanları üzerindeki karar alma süreçlerine kısıtlama getirdiğini vurguladı. Kentsel alan içindeki son kamusal alanların farklı ticari amaçlarla kullanımına olanak tanıyan düzenlemelerin yapıldığını belirtti.
“250 MİLYAR DOLAR MALİ KAYIP VAR”
Türkiye’nin son beş yılındaki doğal afetler ve pandemiye dikkat çeken Dr. Şevkin, 2020’de Elâzığ ve İzmir depremleri ile 2023’teki Kahramanmaraş merkezli depremler ve Karadeniz Bölgesi’nde yaşanan sellerin, 250 bin kişinin hayatını kaybetmesine sebep olduğunu açıkladı. Ayrıca, 400 binden fazla yapının hasar gördüğünü ve Türkiye’nin bu süreçte yaklaşık 250 milyar dolara yakın mali kayıplarla karşı karşıya kaldığını belirtti. Deprem komisyonu raporlarındaki önerilerin uygulanmadığını vurgulayarak, “Neden arazi rantı ve talanı üzerinde şekillenen kentsel imar ve yapı üretimi ve denetimi sisteminin değiştirilmesi konusunda bir çaba göstermiyorsunuz?” diye sordu.
“KÖYLÜNÜN BOĞAZINA ÇÖKÜLÜYOR”
Ülke genelinde köyde yaşayan nüfusun sadece yüzde 5-6 arasını oluşturduğunu ifade eden Dr. Şevkin, köylerin tüzel kişiliğinin kaybedildiğini ve Doğu ve Güneydoğu Anadolu’daki bazı yerlerde aile sayısının sadece 4-5’e düştüğünü söyledi. 6360 sayılı Büyükşehir Yasası ile köylerin yarısının mahalleye dönüştürüldüğünü ve bu durumun köylülerin mülksüzleşmesi sorununu artırdığını belirtti. Köy yerleşik alan sınırlarının belirlenmemesi nedeniyle, tarım alanları, meralar ve ormanların talan edildiğini anlattı. Ayrıca, köyde sürekli oturanlara devlet desteği sağlanmak yerine, bu kişilerin mali yükümlülükleri için baskı altında tutulduğunu ifade etti.
“700 BİNDEN FAZLA ÜYESİ OLAN TMMOB DEVRE DIŞI BIRAKILAMAZ”
Dr. Şevkin, kanun tasarısıyla Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’nin (TMMOB) devre dışı bırakıldığını hatırlatarak, 700 binden fazla üyesi bulunan mühendis ve mimarların tepkili olduğunu belirtti. “Yarı özerk yapıdaki TMMOB’ye de mi çökmeye çalışıyorsunuz?” diye sordu ve düzenlemenin der