1. Haberler
  2. Siyaset Haberleri
  3. Siyasi Partilere Mali Denetim: Suç Duyurusu Yapıldı!

Siyasi Partilere Mali Denetim: Suç Duyurusu Yapıldı!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Anayasa Mahkemesi, 5 farklı siyasi parti hakkında mali denetim kararını Resmi Gazete’de yayımladı. İlgili kararda, 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunu’nun 74’üncü maddesinin ikinci fıkrasında yer alan açıklamalara atıfta bulunuldu. Bu açıklamalar doğrultusunda, siyasi partilerin genel başkanlarının, kesin hesap ve iller teşkilatının hesaplarının birer örneğini her yıl Haziran ayı sonuna kadar Anayasa Mahkemesi’ne ve bilgi için Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na sunmaları gerektiği vurgulandı.

HESAP VERİLEBİLİR BULUNMADI!

Yapılan incelemelerde, Sevgi ve Saygı Partisi’nin 2021 yılına ait hesapları ve Kuvayi Milliye Partisi’nin 2021 ile 2022 yıllarına ait hesapları değerlendirildi. Bu rapor, Raportör Ömer Dursun tarafından hazırlandı. Sonuçlara göre, Sevgi ve Saygı Partisi’nin genel merkezi, 2021 yılı içinde ve Kuvayi Milliye Partisi’nin genel merkezi ise 26 Haziran 2022’de kapanma kararı almadan önce hiçbir gelir elde etmediği ve hiçbir giderde bulunmadığı belirlendi.

Kararda, bu siyasi partilerin sahip olduğu binaların ya kendi mülkü olduğu ya da kirada bulunduğu bilgisinin yanı sıra, partilerin yönetim giderleri olarak kira, su, elektrik ve telefon gibi masrafları olması gerektiği ifade edildi. Ancak yapılan inceleme sonucu, partilerin Anayasa Mahkemesi’ne hesap verilebilir bir kayıt ve belge düzeni kurmadığı, gelir ve gider işlemlerinin hesabın dışında yürütüldüğü ve böylelikle inceleme ve araştırmaları engelleyici eylemlerde bulundukları tespit edildi. Bu durum, 2820 sayılı Kanun’un 111’inci maddesine aykırı davrandıkları için Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulmasına oybirliği ile karar verildi.

ÜLKEM PARTİSİ – TÜRKİYE ALTIN ÇAĞ PARTİSİ – YENİLİK PARTİSİ

Ülkem Partisi’nin 2021 yılı, Türkiye Altın Çağ Partisi’nin 2021 ve 2022 yılları ile Yenilik Partisi’nin 2021 yılına ait kesin hesapları da Raportör Ömer Dursun’un ilk raporuna dayanarak yeniden değerlendirildi. Yönetmelik gereği, partilerin kesin hesaplarının bir örneğini Anayasa Mahkemesi’ne ve bilgi için Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na sunmaları gerektiği hatırlatıldı.

Yapılan incelemeler sonucunda, bu partilerin belgelerinin yetkili organlarca onaylanmadığı ve Anayasa Mahkemesi’ne incelenmek üzere sunulabilecek belge niteliği taşımadığı ortaya çıktı. Ayrıca, bu partilerin kesin hesaplarının incelenip birleştirildiğine dair herhangi bir belgenin de gönderilmediği tespit edildi. Nihayetinde, bu partilerin 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunu’nun 69, 70 ve 74. maddelerine uymadıkları, Anayasa Mahkemesi’ne hesap verilebilir şekilde kayıt ve belge düzenini oluşturmadıkları ve doğrultudaki işlemlerinin inceleme ve araştırmayı engellemeye yönelik olduğu sonucuna varıldı. Bu nedenle, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na yine suç duyurusunda bulunulması gerektiği konusunda oybirliğiyle karar alındı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Siyasi Partilere Mali Denetim: Suç Duyurusu Yapıldı!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin