Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, Cumhurbaşkanlığı bütçesi görüşmeleri sırasında CHP İstanbul Milletvekili Oğuz Kaan Salıcı, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün‘e önemli bir eleştiri yöneltti. Salıcı, geçtiğimiz haftalarda Görgün’ün Katar’a özel jetle seyahat ettiğini belirterek, özel jet kiralama bedelinin 72 bin 500 dolar (yaklaşık 2 buçuk milyon lira) olduğunu ifade etti. Bu seyahatin, her ay tekrar etmesi durumunda, bu masrafın 40 bin vatandaşın kredi kartından kesileceğine dikkat çekerek “Bu parayı lükslerinize harcıyorsunuz” dedi.
Komisyon, AKP Samsun Milletvekili Mehmet Muş‘un başkanlık ettiği oturumda, Cumhurbaşkanlığı ve bağlı kuruluşların 2025 yılı bütçesi üzerinde duruluyordu. Salıcı, hükümetin bu yıl kredi kartı limitleri en az 100 bin TL olanlardan savunma sanayi fonu için yıllık 750 lira katılım payı almayı önerdiğini belirtti ve bu durumun savunma sanayisinin vatandaşın 750 lirasına muhtaç hale düştüğünü gösterdiğini öne sürdü. Ekonomiden Sorumlu Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek‘in ise toplanan paranın tamamen savunma sanayisine, özellikle çelik kubbe sistemine gideceğini söylediğini aktardı. Salıcı, “Eğer savunma sanayimizin gelişmesi için böyle bir uygulamaya başvuruyorsak, milletin vergileri de bağışları da feda olsun” dedi.
Öte yandan, Salıcı, Görgün’e dönerek, Aselsan’ın Genel Müdürlüğü döneminde askıya alınan projeleri ve yarım kalan işlerin maliyetlerini sordu. “Savunma sanayimizin gelişmesi bizim için önemlidir, ama sizin lüks seyahatlerinizi karşılama gücümüz yok” ifadesini kullandı. Ayrıca, Görgün’ün birlikte seyahat edenlere uygun fiyatlı oteller ayarlarken, kendisi için en lüks oteli taleplemesi üzerine eleştirilerde bulundu. “Sadece yurtiçinde değil, yurtdışında da özellikle lüks ulaşım ve konaklama tercih etmekte misiniz? Eğer öyleyse neden 750 lirayı vatandaşlardan istiyoruz?” diye sordu.
“Kaç mühendis yurtdışına gidiyor?”
Salıcı, daha sonra Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler‘in açıklamalarına atıfta bulunarak, son üç yılda Aselsan, Tusaş ve Havelsan’dan toplam bin 102 mühendisimizin yurtdışına gitmek zorunda kaldığını açıkladı. Bu mühendislerin yurtdışına gitme nedenlerini sorgulayan Salıcı, onların daha iyi eğitim, çalışma koşulları ya da özgürlük arayışında olduklarını, buna rağmen bu durumu dikkate alan bir strateji geliştirilmediğini ileri sürdü. Salıcı, savunma sanayisinde çalışan yetişmiş mühendislerin neden yurtdışına gittiğine dair derin bir analiz yapılması gerektiğinin altını çizdi ve “Çarpık kadrolaşma yapıldığı yönünde endişeleri olan mühendislerimiz neden gittiklerini sorguluyor. Bu durumu düzeltmek için neler yapmalıyız?” dedi.