Son günlerde artan dolandırıcılık vakalarından biri, Bursa’da yaşanan bir olayla ortaya çıktı. Kendini polis ve savcı olarak tanıtan bir şüpheli, S.Y. (72) isimli yaşlı bir kişiyi telefonla arayarak, suç örgütleri tarafından kimlik bilgilerinin çalındığı uyarısında bulundu. Ayrıca, A.B. (52) isimli başka bir kurbanına da, bu kimlik bilgilerinin bir kuyumcu soygununda kullanıldığını bildirdi. Bu yöntemle, dolandırıcının kurbanlarının güvenliğini sarsarak, onlardan bilgi ve malzeme almaya çalıştığı görüldü.
Olayların ilki, 14.30 sularında Küçükbalıklı Mahallesi’nde meydana geldi. Maske ve bereli durumdaki şüpheli, A.B.’nin evine gitti. Kendini sivil bir polis olarak tanıtan dolandırıcı, ikametteki 29 Cumhuriyet altın ve 26 gram altını bir kutu içinde almak üzere harekete geçti. Ancak, A.B. durumu fark ederek altın dolu kutuyu geri almak istedi. Bu durum üzerine dolandırıcı hızla olay yerinden kaçtı.
Dolandırıcının bir gün içinde gerçekleştirdiği diğer olay ise, saat 16.10 civarında Bağlarbaşı Mahallesi’nde meydana geldi. Maske ve bereli olarak M.K.’nın evine giden şüpheli, “Sen savcı ve polise güvenmiyor musun?” sözleriyle içeri girdi. Evin içerisinde bulunan 35 bin lira değerindeki 1 çift altın küpe ile 4 adet çeyrek altını alarak hızla uzaklaştı. Her iki olayda da dolandırıcının ikna edici konuşmaları, hunharca bir soygun gerçekleştirmesine neden oldu.
Bursa Asayiş Şube Müdürlüğü Dolandırıcılık Büro Amirliği, M.K. ve A.B.’nin ihbarları üzerine çalışmalara başladı. Yapılan araştırmalar sonucunda, 100’e yakın güvenlik kamerası görüntüsü incelendi. Bu inceleme sayesinde dolandırıcının İ.B. isimli kişinin olduğu tespit edildi. Dolandırıcı, yaşanan olayların ardından birçok araç değiştirerek İstanbul’a kaçtı fakat bu kaçış, çok uzun sürmedi. İstanbul’da yapılan operasyon sonucunda yakalandı.
Emniyetteki işlemleri tamamlanarak adliyeye sevk edilen İ.B., çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklandı. Bu olay, toplumda suç ve dolandırıcılık konusunda farkındalığın arttırılması gerektiğinin bir örneğini oluştururken, yaşlı vatandaşların bu tür dolandırıcılık yöntemlerine karşı nasıl korunabileceklerine dair bilgiler sunulması gerektiğinin altını çizmektedir. Ayrıca, güvenlik güçlerinin bu tür olaylara karşı aldığı önlemler ve gerçekleştirdiği çalışmalar, toplumun huzurunu sağlama adına son derece önemlidir. Dolandırıcılık gibi toplumsal bir sorunla mücadelede, hem bireylerin kendi önlemlerini alması hem de devletin gerekli adımları atması gerekmektedir.