1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. 30 Bin TL Üzerindeki Ödemelerde Yeni Düzenleme!

30 Bin TL Üzerindeki Ödemelerde Yeni Düzenleme!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Tüketiciler için mal veya hizmet alımlarına ait ödemelerin banka ve finans kurumları aracılığıyla yapılma zorunluluğu, 7 bin liradan 30 bin liraya yükseltildi. Bu değişiklik, Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ ile Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yapılan düzenlemeye göre, 30 bin liranın üzerindeki mal veya hizmet alımlarına ait ödemelerin banka ve finans kurumları aracılığıyla yapılması zorunlu hale geldi. Böylelikle, önceki uygulamada belirlenen 7 bin liranın üzerindeki zorunluluk, artık daha yüksek bir rakamla güncellenmiş oldu. Bu değişiklik ile ilgili tebliğde yer alan örnek tutarlarda da gerekli düzenlemeler yapıldı.

YABANCILAR İÇİN DE DÜZENLEME YAPILDI

Bunun yanı sıra, yabancılar ve Türkiye ikameti olmayan gerçek kişilerle yapılan işlemlerde tahsilat ve ödemelerin aracı finansal kurumlar kanalıyla yapılmasına ilişkin belgeleme zorunluluğunda da değişiklik yapıldı. Uygulama kapsamında, düzenlenecek faturalarda yabancıların veya Türkiye ikameti olmayan gerçek kişilerin pasaport numaralarının yazılması şartı esnetilerek, pasaportların bir suretinin faturanın ekine konulması gerekliliği kaldırıldı. Ayrıca, tahsil edilen tutarların bu tahsilatı takip eden ilk iş günü sonuna kadar aracı finansal kurumlara yatırılması zorunluluğu da artık aranılmayacak.

SÖZCÜ YAZARI AYLAR ÖNCE KÖŞESİNDE YAZMIŞTI

Sözcü yazarı Nedim Türkmen, 16 Eylül 2023 tarihinde “Nakit kullanımını azaltmak kolay değil” başlıklı köşe yazısında, nihai tüketiciler için belirlenen sınırın 7 bin lira gibi düşük bir rakam olmasının kaosa yol açabileceği konusunda uyarıda bulundu. Türkmen, bu nedenle bu sınırın 30 bin TL olarak belirlenmesinin ve zaman içinde indirilmesinin daha mantıklı bir yaklaşım olduğunu ifade etti.

Türkmen’in köşe yazısında ayrıca, Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Haziran 2024 yılı verilerine dayanarak, Türkiye’de kredi kartı sayısının 124.1 milyon, banka kartı sayısının 191.8 milyon ve ön ödemeli kart sayısının da 96 milyon adede ulaştığını belirtti. Ancak, bu istatistiklerin nakitsiz ekonomi için yeterli olmadığını, zira Türkiye’de karşılıksız çek gerçeği ve bankaların kara listelerinin bulunduğu bilgisini de paylaştı.

Ocak-temmuz 2023 döneminde, 784.000 kişinin kredi kartı ödemelerini yapamadığını ve bireysel kredi borçları nedeniyle takibe düşen kişi sayısının 642.000’e ulaştığını aktaran Türkmen, bu yıl içindeki yeni icra dosyası sayısının 6.495.798 olduğunu, böylece toplam icra dosyası sayısının 22.740.355’e çıktığını hatırlattı. Bu verilerin, vergi, SGK dosyaları ve e-hacizler dahil olmadığını belirten Türkmen, nihai tüketiciler için 7.000 TL gibi düşük bir nakit sınırının belirlenmesinin olumsuz sonuçlar doğurabileceğini savundu.

Türkmen, “Nakit sınırını 30.000 TL olarak belirlemek ve zaman içinde kısmak daha akılcı bir yöntem olacaktır,” dedi. Ayrıca, nakitsiz ekonomi sürecinin cezalandırma yerine teşvik unsurları ile daha etkin bir şekilde yürütülmesi gerektiğinin altını çizdi. Kayıt dışı ekonominin kayıtlı ekonomi ile rekabet ettiği bir durumu tek bir günde düzeltmenin mümkün olmadığını vurguladı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
30 Bin TL Üzerindeki Ödemelerde Yeni Düzenleme!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin