Bursa’nın İnegöl ilçesinde, Belediye Başkanı Alper Taban, encümen üyeleriyle birlikte düzenlenen “Hava Kalitesi Ağı İzleme ve Değerlendirme Toplantısı”nda hava kalitesinin korunması için yalnızca belediye tarafından alınan tedbirlerin yeterli olmadığını vurguladı. Taban, vatandaşların da hava kirliliği konusuna duyarlı olmaları ve üzerlerine düşen sorumluluğu yerine getirmeleri gerektiğini belirtti.
BURSA (İGFA) – İnegöl Belediye Başkanı Taban, “Biz, kurduğumuz atık toplama tesisleri, hava ölçüm cihazlarımız ve sunduğumuz diğer hizmetler ile şehirdeki hava kalitesini iyileştirmek için imkanlar sağlıyoruz. Ancak, bu imkanların yanı sıra, şehrimizi seven ve bir parçası olarak hisseden vatandaşlarımızın da bu konuda daha aktif bir rol almasını bekliyoruz” dedi.
SANAYİ ATIKLARI YAKILARAK BERTARAF EDİLEMEZ
Kış döneminde hava kalitesinin ciddi şekilde etkilendiğini dile getiren Başkan Taban, İnegöl’de hava kirliliğinin nedenlerini araştırmaya devam ettiklerini söyledi. Taban, özellikle ısınma amaçlı olarak kullanılan katı yakıtlar, şehrin coğrafi yapısının etkileri ve sanayi işletmelerinde yakılan tehlikeli atıkların hava kalitesini olumsuz etkilediğinin altını çizdi. Bu atıkların İnegöl Belediyesi’nin Endüstriyel Atık Merkezine teslim edilmesi gerektiğini belirten Taban, endüstriyel atıkların yakılmasının yasak olduğunu vurgulayarak, bunun uygun bir bertaraf yöntemi olmadığını ifade etti. Hedeflerinin, karbon ayak izini ve sera gazı emisyonunu azaltmak olduğunu sözlerine ekledi.
İNEGÖL BELEDİYESİ SERA GAZI EMİSYONUNUN AZALTILMASI İÇİN NELER YAPIYOR?
Endüstriyel atık toplama merkezi yanı sıra İnegöl Belediyesi’nin sera gazı emisyonunu azaltma çalışmalarını aktaran Başkan Taban, yeşil alanların arttırılması, geri dönüşüm uygulamaları ve mobil atık toplama araçları ile atıkların özenle toplanması gibi projelere dikkat çekti. Ayrıca, çevre kirliliğini azaltmak için şehir trafiğinin düzenlenerek egzoz emisyonuna dayanan hava kirliliği ile mücadele ettiklerini belirtti.
5 YILDA 7.557 KİŞİ VE İŞLETMEYE CEZA YAZILDI
Başkan Alper Taban, çevre ve hava kirliliğine neden olan davranışların ciddi cezai müeyyideleri olduğunu belirtti. Zabıta ekipleri, atıkları uygunsuz bir şekilde bertaraf eden kişilere yönelik düzenli denetimler yapıyorlar ve gerekli durumlarda ceza uyguluyorlar. Son 5 yıllık süreçte toplam 7.557 kişi ve işletmeye ceza kesildiğini aktaran Taban, hava kalitesinin düzelmesi için atıkların yasadışı yakımında önemli azalmalar gözlemlendiğini de vurguladı.