Milli Eğitim Bakanlığı’nın bütçe görüşmeleri, iktidar ve muhalefet arasında tartışmalara ve polemiklere sahne oldu. Bu tartışmalar sırasında Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in sarf ettiği “Sizin laiklikten anladığınız camilerin kapısına kilit vurmak, camileri ahıra çevirmek” sözleri, muhalefetten sert tepkiler aldı. Özellikle Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel, bakanın ifadelerine doğrudan yanıt vererek, eleştirilerin haksız ve yanlış olduğunu vurguladı.
Mustafa Adıgüzel, “Biz cami kapısına kilit vurmadık ama AKP 22 yılda 20 bin köy okulunun kapısına kilit vurdu” diyerek, iktidarın eğitim politikalarını eleştirdi. Bu bağlamda devam eden konuşmasında AK Parti’nin eğitim alanında yaptığı uygulamaları eleştirerek, “Biz camileri ahır yapmadık ama AKP okulları pislikten ahıra çevirdi” ifadelerini kullandı. Ayrıca, Ordu’da bulunan tarihi Eskiköy Ahşap Camii’nin, AKP’nin büyükşehir belediyesi tarafından restorasyon adı altında çalınıp yok edildiğini iddia etti.
Adıgüzel, tarihi yapılara yapılan müdahale ve restorasyon çalışmaları hakkında da önemli bilgiler verdi. “İşgalcilerin zarar verdiği 126 camiyi Atatürk onarttı, ibadete açtı. 1 Mart 1923’te Meclis’i açış konuşmasında bunu anlatıyor. ‘CHP camileri ahır yaptı’ diyenler utansın” diyerek, tarihsel bir perspektife atıfta bulundu. Bu sözlerle, dönemin koşulları ve Cumhuriyetin laiklik anlayışı üzerine CHP’nin tarihsel rolünü vurguladı.
Ayrıca, Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından 2020 yılının Aralık ayında Eskiköy Ahşap Camii için restorasyon ihalesine çıkıldığına dikkat çekti. 200 yıllık olan Eskiköy Ahşap Camii’nin restorasyon işini Nas İnşaat’ın 569 bin 648 lira teklif vererek kazandığını belirten Adıgüzel, 29 Aralık 2020 tarihinde inşaatın başlamasının ardından, caminin ahşap aksamının söküldüğünü ifade etti. Ancak, beklenen restorasyon çalışmalarının 2021 yılının Haziran ayında tamamlanması gerekirken, üzerinden 3 yılı aşkın bir süre geçmesine rağmen hiçbir ilerleme kaydedilmediğini söyledi.
Adıgüzel, “Tarihi ahşap cami ortada yok. Minareyi çalıp kılıfını hazırlamışlar. Büyükşehir belediyesi tarihi ahşap camiyi çaldı” diyerek, durumu özetledi. Bu ifadeleriyle, hem restorasyon sürecindeki belirsizliğe hem de kültürel mirasın korunması noktasında yaşanan sorunlara dikkat çekti. CHP’li vekil, bu bağlamda iktidara yöneltilen eleştirileri dile getirirken, kentteki tarihsel dokunun korunmasına yönelik yeterli adımların atılmadığını vurguladı.
Sonuç olarak, Milli Eğitim Bakanlığı bütçe görüşmelerindeki bu tartışmalar, sadece eğitim politikaları ve cami yönetimi ile sınırlı kalmayıp, aynı zamanda Türkiye’nin tarihsel ve kültürel mirası üzerine de önemli bir tartışma zemini oluşturdu. Adıgüzel’in eleştirileri, eğitimdeki sorunların yanı sıra, yerel yönetimlerin kültürel varlıkların korunması konusunda ne denli etkisiz kaldığını ortaya koyuyor.