Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda yapılan bütçe görüşmelerinde İYİ Parti Samsun Milletvekili Erhan Usta, Diyanet Vakfı’nın şeffaf olması gerektiğini, mevcut durumda şeffaf olmadığını ifade etti. Usta, kendi dindarlığına atıfta bulunarak, “Bu Diyanet, bu milleti camilerden, dinden soğuttu,” ifadesini kullandı. Kurbana olan bakış açısının üründen ziyade kar elde etme üzerine kurulu olduğunu belirtti. Ayrıca, Varlık Fonu’yla ilgili olarak, “Bu tam bir karabatak, burada hiçbir kurumsallık yok,” dedi ve Varlık Fonu’nun derhal Sayıştay denetimine tabi olması gerektiğini vurguladı.
TBMM Genel Kurulu’ndaki bütçe görüşmeleri devam ederken, Usta’nın konuşmasında dikkat çeken diğer noktalar şunlardı: “Eski sistemde bütçenin kabulünün tek sahibi başbakandı, ancak yeni sistemde bu yetki tamamen Cumhurbaşkanına verilmiştir. Cumhurbaşkanı’nın bütçesiyle ilgili görüşmelere katılmaması kabul edilebilir bir şey değil. En azından ilk ve son gününde millet iradesine saygı göstererek burada bulunması gerekir.” Ayrıca, mevcut denetim açıklarının kaynakların verimsiz kullanılmasına ve yolsuzluklara yol açtığını belirtti. Usta, hükümetin denetimi sevmediğini ve yolsuzluk algı endeksinde Türkiye’nin on yıl önce 53. sıradayken şimdi 115. sırada bulunduğunu vurguladı.
“Böyle bir devlet olabilir mi? Böyle bir şey kabilelerde olmaz”
Usta, Rusya’dan gelen ucuz petrolün vatandaşa yansımadığını, akaryakıt fiyatlarının uluslararası piyasalara göre belirlendiğini belirtti. “40 dolarlık marj kimin cebine gidiyor? Bunun hesabını veren yok,” diyerek tepkisini dile getirdi. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) yandaşlara lisans vermesi konusunda ciddi eleştirilerde bulundu. “3 milyar dolarlık bir rant yandaşın cebine aktarılıyor,” diyerek bakanlara durumu ilettiğini ama kimsenin cevap veremediğini söyledi.
Ayrıca, Varlık Fonu’nun devletin hazine parasına el koyduğunu ve 2020’den bu yana alınan KDV’nin hazineye ödenmediğini belirtmiş, “Böyle bir devlet olabilir mi? Böyle bir şey kabilelerde dahi olmaz,” ifadesini kullanarak durumun ciddiyetini vurguladı. Devlet Planlama Teşkilatı’nın (DPT) önemine de dikkat çeken Usta, müsteşarlık görevini Kalkınma Bakanlığına dönüştüren Cevdet Yılmaz’ı, “Günahı çok” diye eleştirdi. Usta, DPT’nin yeniden kurulması gerektiğinin altını çizdi.
“Diyanet Vakfı’nın şeffaf olması lazım, şeffaf değil”
Usta’nın konuşmasında Diyanet Vakfı’nın işleyişine yönelik eleştirileri devam etti. “Diyanet Vakfı’nın kurbana bakışı kar elde etme üzerine kurulu. Bu alanda şeffaflık olması gerek,” dedi. Ayrıca, İletişim Başkanlığı’nın bütçesinin 2025 için 6.2 milyar lira olarak belirlendiği, peròganda alanında çok fazla harcama yaptığına da dikkat çekti. İletişim Başkanlığı’nın bütçesinin dokuz diğer devlet kurumu bütçesinden fazla olduğunu belirtti.
“Şu ahlaksızlığı, çifte standardı görüyor musunuz?”
Usta, İsrail protestoları nedeniyle Burger King’in boykot çağrısında bulunulmasına da atıfta bulunarak, Rize’de açılan bir Şehir Hastanesi’nde Burger King şubesinin açılmasına eleştirilerde bulundu. Bu işletmenin sahibi olan Abdurrahman Demirkesen’in AK Parti milletvekili aday adayı olduğunu belirtip çifte standartları sorguladı.