Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu, 2025 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi’nin maddelerini görüşmek üzere, Meclis Başkan Vekili Bekir Bozdağ başkanlığında bir araya geldi. Genel Kurul’da, bu teklife ilişkin olarak ilk üç maddenin daha önce kabul edildiği ifade edilirken, milletvekilleri teklifin diğer maddeleri üzerinde değerlendirmeler yapma fırsatı buldular.
Görüşmeler sırasında söz alan AKP İstanbul Milletvekili Nilhan Ayan, Kürt vatandaşların emperyalist güçlerin etkisinde olmadığını savunarak, tüm vatandaşların Türkiye’nin onurlu ve eşit bireyleri olduğunu vurguladı. Ayan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Gazze ve Suriye politikalarını öven bir dille, Türkiye’de geçmişte genç kadınların başörtüsü gibi konularla mücadele edildiğini ve bu durumun topluma bir çağdaşlık dersi verilerek yaşatıldığını belirtti. CHP Çorum Milletvekili Mehmet Tahtasız, Ayan’a soru sorarak, “Senin başörtünü de mi çıkardılar?” şeklinde bir eleştiride bulundu.
Bu tartışma üzerine Ayan, “Bir kadına şiddet uygulamadan dinlemeyi öğreneceksiniz, buna alışacaksınız; merak etmeyin, biz alıştıracağız sizi.” ifadelerini kullandı. Ayrıca, Meclis’teki başörtülü kadın vekillerle gurur duyduğunu dile getirdi. Bu açıklamanın ardından AKP sıralarından alkışlar yükseldi.
“Bu onurlu bir mücadeledir”
Ayan’ın konuşmaları Genel Kurul’da tartışmalara yol açarken, AKP Grup Başkan Vekili Leyla Şahin Usta da söz almak zorunda kaldı. Usta, Ayan’ın eleştirilerinin geçerli olmadığını, başörtüsü konusunun bu şekilde küçümsenmesini kabul edilemez buldu. Meclis’te yaşanan tartışmalarda, taraflar karşılıklı olarak birbirlerini “terbiyesiz” ve “saygısız”lıkla itham ettiler.
“Hala aynı zihniyette kalıyorsunuz”
CHP Grup Başkanvekili Murat Emir de tartışmalara katılarak, AKP’nin başörtüsü konusunu siyasete maliyetli bir şekilde alet ettiğini belirtti. Emir, Türkiye’deki bu tartışmaların geçmişte kalmış sorunlar üzerinden siyasi malzeme yaratma çabası olduğunu ifade etti. Dile getirdiği bu konular, Genel Kurul’da büyük yankı uyandırdı.
Meclis Başkanvekili Bekir Bozdağ, tartışmaların büyümesi üzerine birleşime 20 dakika ara verdi. Aranın ardından, Bütçe Kanunu Teklifi’nin 11’inci maddesi üzerinde görüşmelerin devam edeceği bildirildi. Bu süreçte milletvekilleri arasında yaşanan fikir ayrılıkları, bütçenin görüşülmesinin yanı sıra, Türkiye’nin siyaseti ve sosyal meselelerine dair önemli tartışmalara sebep oldu.