Suriye’de 12 yıllık devam eden iç savaş, 8 Aralık 2023 tarihinde Şam yönetiminin çökmesiyle sona erdi. Bu tarih, Beşar Esed’in Rusya’ya kaçışını ve Baas rejiminin 61 yıllık iktidarının sonunu işaret ediyor. Suriye’deki muhalif gruplar olan HTŞ (Heyet Tahrir al-Şam) ve diğer direnişçiler, Halep, İdlib, Hama, Humus ve Şam gibi birçok stratejik şehri kontrol altına aldı. Suriye halkı, bu gelişmeler sonucunda uzun süreli savaşın ardından kendi ülkelerine yeniden kavuşma fırsatı buldu.
SURİYE’DE BÜYÜK YENİLGİ YAŞADILAR
Beşar Esed’e destek veren Rusya, Ukrayna Savaşı nedeniyle Suriye’deki gelişmelere odaklanmayı başaramamışken, İran da Lübnan ve İsrail arasındaki çatışmalardan dolayı askeri yardımda bulunamadı. ABD’nin o dönemki başkanı Donald Trump, Suriye’deki duruma ilişkin olarak “Suriye darmadağın ve bizim dostumuz değil. ABD’nin hiç bulaşmaması gerekir. Suriye bizim sorunumuz değil. Akışına bırakın ve dahil olmayın” şeklinde açıklamalarda bulunmuştu. Bu durum muhaliflere destek veren Türkiye için işleri kolaylaştırdı ve bu ülke, sürecin kazananı olarak öne çıktı. Buna karşın, PKK ve YPG’yi destekleyen ülkeler ise kaybeden konumunda kaldı.
FİDAN VE GOLANİ’DEN TERÖR ÖRGÜTLERİNE GÖZDAĞI
HTŞ lideri Golani, son günlerde yaptığı açıklamalarda, “Türkiye’yi hedef alan herhangi bir grubun Suriye’de varlığına izin vermeyeceğiz” diyerek bölgede bulunan terör gruplarına uyarıda bulundu. Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ise “Ya YPG kendini fesheder ya da feshedilirler, yok olurlar” şeklinde net ifadelerde bulundu. Golani, PKK ile Suriye’deki Kürtleri birbirinden ayrıştırarak, Suriye’deki Kürtlerle birlikte hareket edeceklerini ve asli haklarını yasal bir çerçevede elde edeceklerini belirtti. “Bundan sonra Kürtler üzerinde bir zulüm kalmayacak” diyerek Suriye’nin geleceği hakkında ümit verdi.
GOLANİ SURİYE’DE ÖZERKLİK İSTEMİYOR
Golani, Suriye’de herhangi bir özerkliği kabul etmediğini dile getirerek, “Kürtler bölünmeyi ve ayrılıkçılığı savunmadığı sürece sorun olmaz” ifadesini kullandı. YPG, Suriye’nin kuzeyinde özerklik kurma amacını sürdürüyor, ancak destekçilerinin bölgeden yavaş yavaş çekilmesi sonucu zor bir duruma girdi.
PYD/YPG LİDERLERİ İSRAİL’DE GİZLİ GÖRÜŞMEYE Mİ KATILDI?
The Times of Israel gazetesinde yayımlanan bir habere göre, YPG liderlerinin İsrail ile temaslar kurmaya başlayarak özerklik talepleri üzerinde bağlantı kurdukları iddia edildi. Tel Aviv Üniversitesi Kürt Çalışmalar Program Başkanı Ofra Bengio, bazı PYD/YPG yetkililerinin gizli görüşmeler gerçekleştirmek üzere İsrail’e gittiklerini belirtti. Bu bağlamda, İsrail’in YPG’ye destek vermesi için stratejik adımlar atması gerektiği ifade edildi. “İşbirliği yapmanın yollarını ne kadar çok bulursak bizim için o kadar iyi” dedi.
İSRAİL’DEN TAM DESTEK
2014 yılında, dönemin İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, Kürtler ile dayanışma içinde olduklarını belirterek, kendi ülkelerine sahip olmaları gerektiğini açıklamıştı. Ancak bu desteğin hangi Kürtleri kapsadığı netleşmedi. Eski İsrail Adalet Bakanı Ayelet Shaked de İran ile Türkiye arasında bir Kürt devleti kurulması için çağrılar yaparak, İsrail ve Kürtler arasındaki işbirliğinin artırılması gerektiğini savundu.