Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Havalimanı Kurtarma ve Yangınla Mücadele (ARFF) ekiplerinin 2024 yılında 481 acil duruma müdahale ettiğini açıkladı. Bu açıklama, ARFF ekiplerinin havaalanları ve çevresindeki olası acil durumlarla fevkalade önemli bir rol oynadığını göstermektedir.
ANKARA (İGFA) – Uraloğlu, ARFF ekiplerinin yangın ve acil durumlara yönelik hazırlıklarını vurgulayarak, bu ekiplerin olumsuz durumların meydana gelmesi halinde, maddi ve manevi kayıpların önlenmesi adına önemli bir görev üstlendiğinin altını çizdi. Havalimanlarında meydana gelebilecek her türlü acil durum için, bu ekiplerin gün boyunca hazır beklediğini ifade etti.
Bakan Uraloğlu, ayrıca Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü bünyesinde görev yapan ARFF memurlarının, Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı (ICAO) standartlarına uygun bir şekilde eğitim aldığını belirtti. Uraloğlu, düzenli olarak gerçekleştirdikleri senaryo tatbikatlarıyla teorik eğitimlerini pratiğe döken ekiplerin, her türlü olumsuz duruma karşı 7/24 hazır hale geldiğini ifade etti.
ARFF ekiplerinin 2024 yılı itibarıyla Türkiye genelindeki havalimanlarında 481 acil duruma müdahale ettiğini belirten Uraloğlu, bu operasyonlar sayesinde yaralanma veya can kaybı gibi kötü durumların önüne geçildiğini vurguladı. Uraloğlu, ARFF ekiplerinin DHMİ tarafından işletilen havalimanlarında yaşanan uçak kazalarının yanı sıra, piste yakıt dökülmesi, ot yangını, elektrik yangını ve doğal afetler gibi acil durumlara karşı etkin bir şekilde müdahalede bulunduklarını ifade etti.
Bakan Uraloğlu, ayrıca ARFF hizmetlerinin dünya genelinde tanınmasını sağlayacak uzman personel kadrosu ve son teknolojilere sahip araç filosuyla, 2002 yılında 165 olan yangınla mücadele aracı sayısının 2024 yılı itibarıyla 460’a ulaşarak, bu alandaki gelişimin nasıl önemli bir aşamaya geldiğini belirtmiştir. Aynı zamanda, ARFF memurlarının sayısının da 750’den bin 895’e yükseldiğini dile getirdi.
Uraloğlu, ARFF ekiplerinin araç filosunda önemli iyileştirmelere imza attıklarını ve son yıllarda bu alanda ciddi yatırımlar yaptıklarını ifade etti. Ülkede teknolojinin en son ürünleriyle donatılmış bir kurtarma ve yangın söndürme araç filosunun oluşturulduğunu vurgulayan Uraloğlu, filolarında bulunan çeşitli yangın söndürme araçları ve sistemlerini şu şekilde sıraladı: 8×8 su-köpük-kuru kimyevi toz sistemli yangın söndürme aracı, 6×6 su köpük sistemli yangın söndürme aracı, ani müdahale aracı, kurtarma aracı, karada ve suda hareket edebilen amfibik kurtarma aracı, arazöz aracı, pist köpükleme aracı ve merdivenli yangın söndürme aracı.
Bütün bu gelişmeler, Türkiye’nin hava trafiği güvenliğini artırmak ve olası acil durumlara hızlı müdahaleyi sağlamak açısından büyük önem taşımaktadır.