“`html
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, tarımsal üretim ve pestisit kullanımı ile ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu. Barut, halkın yeterli, sağlıklı ve güvenli gıda elde edebilmesi için yüksek verimli ve nitelikli tarımsal ürünler yetiştirilmesi gerektiğini belirtti.
ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ÇAĞRISI
Ayhan Barut, tarım ilaçlarının Türkiye’de bir gerçek olduğunu ifade ederek, tarımsal ilaç pazarının yaklaşık 600 milyon dolar civarında seyrettiğine dikkat çekti. Zirai ilaç sektöründe uzman kişilerin söz sahibi olması gerektiğini ifade eden Barut, “Ülkemizde farklı agroekolojik koşullarda yetişen ve kültürel öneme sahip birçok ekonomik bitki bulunuyor. Bu bitkiler üzerinde yaklaşık 500 hastalık, zararlı, ve yabancı ot etmeni bulunmaktadır. Bu etmenlerle başa çıkmak için tarımsal ilaçların kullanılması gerekmektedir.” dedi. Barut, ziraat mühendislerinin tarımsal ilaç kullanımı konusunda etkin ve tek yetki sahibi olması gerektiğini vurguladı.
AB İLE TÜRKİYE KIYASI
Barut, tarımsal üretimde pestisit kullanımının Türkiye’deki verim değişkenliğini yüzde 65 olarak tanımladı. Bu bağlamda, yetkin ziraat mühendislerinin pestisit konusunda yetki ve söz sahibi hale gelmesi gerektiğini ifade etti. 16. yüzyılda Paracelsus’un, “Tüm maddeler aslında bir nevi zehirdir. Zehirle ilacı birbirinden ayıran tek fark dozdur.” sözünden alıntı yapan Barut, doğru ilacın, doğru zamanda, doğru ürüne, doğru dozda uygulanması gerektiğini belirtti. Bunun için Türkiye’de yaklaşık 7 bin ziraat mühendisinin pestisitlerle ilgilendiğini, ancak ziraat mühendislerinin sayısının, zirai ilaç bayilerinde yalnızca yüzde 75 olduğunu dile getirdi. Barut, bu oranın yüzde 100’e çıkarılması durumunda tarımda başarıya ulaşılabileceğini altını çizdi. Ayrıca, Avrupa Birliği’nde tarım ilaçları kullanım oranlarının, örneğin Hollanda’da hektara 16-18 kilogram, İtalya’da 7 kilogram gibi olduğunu belirtti. Türkiye’de ise bu rakamın hektara yalnızca 2 kilogram olduğu, en yoğun bölgelerde ise 3 kilogram civarında olduğu kaydedildi.
PESTİSİTLERLE İLGİLİ ÖNERİLERİMİZ DİKKATE ALINSIN
Tarımsal üretimde pestisit kalıntıları ve halk sağlığının korunması amacıyla önerilerde bulunan Barut, şu maddeleri sıraladı: “Hükümetin uyguladığı bitki koruma ürünleri bayiliği için gerekli sınav zorunluluğunun kaldırılması gerekiyor. Ziraat mühendislerinin bu meslekten yeterli eğitim almış olmaları dolayısıyla bu engelin ortadan kaldırılması şart. Ayrıca, tarım ilaçlarının ruhsat kriterlerinin gözden geçirilerek güncellenmesi şart. Sahte ve kaçak ilaçların Türkiye’ye girişi engellenmelidir.” Barut, Avrupa Birliği’nde yasaklanan ilaçların Türkiye’de de yasaklanması gerektiğini belirtti. Tarımsal ürünlerde ilaç kalıntısına önlem olarak son ilaçlama ile hasat arasındaki süreye dikkat edilmesi gerektiğini ekledi. Son olarak, tarımsal üretimin sürdürülebilirliği, doğa, çevre ve insan sağlığının korunması açısından önerilerin dikkate alınmasının önemini vurguladı.
“`