Kamu Personel Seçme Sınavı’ndan (KPSS) yüksek not alarak kamuda işe girme hayali kuran milyonlarca işsizin umutları bir kez daha yerle bir oldu. Üç bakanlık ve iki kamu kurumu, aynı günde personel alım ilanı yayımladı. Bu durum, KPSS’yi başarıyla geçen adaylar için büyük bir hayal kırıklığına neden oldu. Alım yapacak olan bu yedi kurum, sözleşmeli işçi ve memurların mülakatla seçileceğini açıkladı.
Daha önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kamuda mülakatların kaldırılacağına dair verdiği sözler, bu süreçte boşa gitmiş gibi görünüyor. Özellikle ‘engelli’ kadrolarına alınacak adayların bile mülakatla seçileceği belirtiliyor. KPSS sınavını kazanıp, noter kurasını geçerek heyetin karşısına çıkacak her dört kişiden üçü, mülakat sonucunda evlerine geri gönderilecek; yalnızca bir kişi işe alınacak.
Özellikle Adalet Bakanlığı, 20 adet stajyer kontrolör alımı yapacak. Bakanlık, 70 ve üzeri puan almış 80 adayı sözlü mülakat sınavına tabi tutacak. Burada mülakatı gerçekleştiren komisyon üyelerinin beğenmediği 60 aday geri gönderilecektir. Bu durum, sınavla gelen başarıların mülakat aşamasında nasıl sorgulandığını gösteriyor.
Ayrıca Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, kaptan, gemi elektrikçisi, gemi aşçısı ve yağcı gibi kadrolarda çalıştırmak üzere 25 sürekli işçi alacak. Yine burada adaylar, önce noter kurası ile belirlenecek ve kazananlar sözlü mülakata alınacak. Kapıların ardındaki mülakatı geçen adaylar, nihayetinde işe başlatılacak.
Engelli Adaylar İçin de Mülakat
BOTAŞ (Boru Hatlarıyla Petrol Taşımacılığı AŞ), engelli kadrosuna 30 personel alımı gerçekleştirecek. Diğer teknik kadrolara ise toplamda 232 personel alınacak. KPSS sınavını geçen tüm personel, engelli adaylar da dahil, mülakatla seçilecek. Dışişleri Bakanlığı 97 personel, Sağlık Bakanlığı 3 sağlık uzman yardımcısı, Hazine ve Maliye Bakanlığı 5 müfettiş yardımcısı, Türk Patent ve Marka Kurumu ise 30 uzman yardımcısı almak için mülakat heyetleri oluşturmuştur.
Mülakat sürecinde adayların tavır ve davranışları, özgüven, ikna kabiliyeti ve inandırıcılık gibi subjektif özellikler ölçülecektir. Kurumların bu konudaki beyanatlarında, “Adayın genel kültürü, fiziksel ve moral yeteneği, anlama ve anlatım kabiliyeti ile tüm tavır ve davranışları değerlendirmeye tabi tutulur” ifadeleri yer almıştır. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Görevin getirdiği zorunluluklar dışında mülakatları kaldırarak gençlerimizin sınavlardaki başarı sıralamasına göre alım yapacağız” demişti. Ancak bu vaat, uygulamada yer bulamadı ve mülakat süreçleri devam ediyor.
Bu gelişmeler, kamuda istihdam sürecinde yaşanan belirsizlikleri ve adaylarla ilgili yapılan mülakatların adaletsizliğini gözler önüne seriyor. KPSS başarı sıralamalarının yanında, mülakatın da ne denli etkili olduğu bir kez daha tartışma konusu olmuştur. Adaylar için büyük hayal kırıklıkları yaratan bu durum, iş bulma süreçlerinde yaşanan zorlukları daha da derinleştiriyor.