Evrim Rızvanoğlu, DEVA Partisi’nin Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili olarak çevre konularına duyduğu hassasiyetle dikkat çekiyor. Rızvanoğlu, yurtiçi ve yurtdışı gezilerine kendi kaynaklarıyla katılarak çevre sorunlarını gündeme taşıyor. Son olarak, Azerbaycan’da gerçekleştirilen Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği toplantısına Türkiye, 1862 kişilik bir heyetle katılırken, Rızvanoğlu kendi harcama bütçesiyle danışmanının masraflarını da üstlenerek bu önemli toplantıya iştirak etti.
TASARRUF LAFTA KALDI
Rızvanoğlu, hükümetin yayımladığı ‘tasarruf genelgeleri’ne rağmen bu kurallara uyulmadığını ifade ederek, “Bunca insanın uçak yolculuğu, konaklaması, yemek-içme giderleri; yapılan harcamalar hakkında bir değerlendirme yapabiliyor musunuz? Tasarruf tedbirleri nerede? İktidarın tasarruf tedbirleri ifadesi tamamen formaliteden ibaret” dedi. Hükümetin 17 Mayıs 2024 tarihinde yayınladığı Tasarruf Tedbirleri Genelgesi’nde ‘Zorunlu haller dışında yurt dışı geçici görevlendirmelerin en az seviyede tutulması’ belirtilirken, 1862 kişilik heyetle gitmenin bu anlayışa uygun olmadığını sorguladı. Rızvanoğlu, devlet kasasından çıkan masrafları ve bu durumu eleştirdi.
ÇEVREYE AYRILAN PAY
Rızvanoğlu, “Bir ülkenin çevre bütçesi, o ülkenin çevreye verdiği önemin en somut göstergesidir” diyerek Avrupa Birliği ülkelerinin bütçelerinin ortalama %5’ini çevreye ayırdığını, Türkiye’de ise bu oranın sadece binde 1.3 olduğunu belirtti. Almanya’nın 2025 için çevre koruma projelerine yaklaşık 35 milyar Euro ayırdığı bilgisiyle Türkiye’nin sürdürülebilir çevre bütçesinin bu rakamın yalnızca %1.5’ine denk geldiğini vurguladı, bunun da yeterli olmayacağını ifade etti.
SAMİMİYET EKSİK
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un “İklim diplomasisi yapıyoruz” açıklamasına atıfta bulunan Rızvanoğlu, Türkiye’nin iklim diplomasisi konusunda daha çok adım atması gerektiğini, hem bir iklim elçisine sahip olmanın hem de çevre konularında bütçe ve samimiyet eksikliğinin bulunduğunu kaydetti. ÇED kararları alınmadan projelerin hayata geçirilmesi ve yargının durdurduğu projelerin hukuku aşarak uygulanması gibi uygulamaları samimiyetsizlik olarak nitelendirdi. “Asırlık ağaçların kesilmesi ve tek bir imza ile ormanların ranta açılması, ‘fidan dikimi yapıyoruz’ demekle sözde değil eylemle samimiyet sağlanır.” açıklamasında bulundu.
ÇEVRE RÖNESANSI
Rızvanoğlu, Türkiye’nin yeni bir kalkınma hikayesi yazabilmesi için bir çevre rönesansına ihtiyacı olduğunu belirterek, doğanın akılcı kullanımıyla ekonominin büyütülmesinin, enerjinin yeşile yönlendirilmesinin, halk sağlığının güvence altına alınmasının ve adil bir toplumsal düzenin inşa edilmesinin şart olduğunu ifade etti. Ancak bu şekilde Türkiye’nin çevre ve iklim mücadelesinden başarıyla çıkabileceğini, modern çağı yakalayabileceğini ve sürdürülebilir kalkınmayı gerçekleştirebileceğini vurguladı.
İsrafı bırakmadan enflasyon düşmez
Rızvanoğlu, hükümetin tasarruf amacıyla memur servislerini kaldırması, okullardaki temizlikçi sayısını azaltması, kamu