1. Haberler
  2. Gündem Haberleri
  3. Türkiye, Suriye’ye Enerji ve Altyapı Desteği Sağlıyor

Türkiye, Suriye’ye Enerji ve Altyapı Desteği Sağlıyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Suriye, 61 yıllık Bass rejiminin sona ermesinin ardından, yeniden inşa edilme sürecine doğru ilerliyor. Bu bağlamda, Türkiye kritik bir rol üstlenmeye devam ediyor. Ülke, Suriye’nin yaşanabilir bir hale getirilmesi için pek çok projeyi hayata geçirmeyi planlıyor.

SURİYE İLE DENİZ YETKİ ALANI ANLAŞMASI YAPACAĞIZ

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’nin Suriye ile yapacağı iş birliklerine dair önemli açıklamalarda bulundu. Uraloğlu, Suriye yönetimi ile bir deniz yetki alanı anlaşması yapacaklarını belirterek, “Suriye’de hava, demir yolu, kara yolları ve iletişim hizmetlerini içeren bir acil eylem planı üzerinde çalışıyoruz. Ayrıca, havalimanlarını aktif hale getireceğiz.” ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE’NİN ENERJİSİ SURİYE’Yİ AYDINLATACAK

Türkiye, Suriye’ye azami 300 megavata kadar elektrik sağlayabilecek Birecik-Halep elektrik hattını onarıyor. Bu hat tam kapasiteyle çalıştığında, Türkiye’den gidecek elektrik ile 150 bine yakın hane aydınlatılacak. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Suriye’nin en büyük ihtiyacını karşılamak üzere enerji alanında hazırlıklara başladı. Birecik-Halep Enterkonneksiyon elektrik hattı, Suriye’nin elektrik ihtiyacını karşılamak için stratejik öneme sahip. Bass rejiminin sona ermesinin ardından, Suriyelilerin geri dönüşlerinin hızlandırılması için kesintisiz enerji arzı sağlanması gerektiği vurgulanıyor.

İDLİB VE AFRİN’E ELEKTRİK

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Suriye’nin enerji ihtiyacını karşılamak ve hayatı normale döndürmek amacıyla 400 Kv (Şanlıurfa) Birecik-Halep Enterkonneksiyon elektrik hattının kapasitesini artırmak için harekete geçti. Türkiye, halihazırda İdlib ve Afrin’e elektrik ihraç ediyor. Elektrik ihtiyacını daha iyi karşılamak amacıyla hasar gören elektrik hatları onarılacak. Türkiye Elektrik İletim A.Ş. (TEİAŞ) verilerine göre, Reyhanlı-Afrin elektrik hattı 43 kilometre uzunluğunda olup 40 megavat kapasiteye sahip. Reyhanlı-Harem hattı 6.15 kilometre mesafede 100 megavat, Elbeyli-Çobanbey hattı ise 10.8 kilometrede 45 megavat kapasite sunuyor. Bu hatların bakımı Türkiye tarafında sürekli yapılıyor ve Suriye tarafında da koordineli bir onarım süreci planlandığı ifade ediliyor.

KATAR-TÜRKİYE DOĞALGAZ BORU HATTI PROJESİ

2009 yılında gündeme gelen Katar-Türkiye Doğalgaz Boru Hattı projesi, Suriye’nin hattın kendi topraklarından geçmesine izin vermemesi nedeniyle rafa kalkmıştı. Ancak bu proje, şimdi yeniden masaya gelecek. Planlanan hat, Katar-Suudi Arabistan-Ürdün, Suriye üzerinden geçip Gaziantep’ten Türkiye’ye bağlanacak ve Bulgaristan üzerinden Avrupa’ya ulaşacak. Doğalgaz boru hattının kapasitesinin yıllık 30 milyar metreküp olması hedefleniyor. Eğer bu proje hayata geçirilirse, Türkiye’nin bölgedeki enerji üssü olma hedefinde önemli bir adım atılmış olacak.

BAYRAKTAR: ELEKTRİK ÇOK BÜYÜK BİR İHTİYAÇ

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Suriye’nin enerji ihtiyacına dair yaptığı açıklamalarda, “Elektrik çok büyük bir ihtiyaç. Altyapı yok. Dolayısıyla bu ihtiyaçların karşılanması için enerji sağlama yollarını düşünmemiz gerek.” dedi. Bayraktar, bu yeni durum sonrası Katar-Türkiye Doğalgaz Boru Hattı projelerinin yeniden gündeme geleceğini belirterek, “İstikrara

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Türkiye, Suriye’ye Enerji ve Altyapı Desteği Sağlıyor
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin