1. Haberler
  2. Siyaset Haberleri
  3. Kadına Yönelik Şiddet: Ekonomik Kayıplar ve Veriler!

Kadına Yönelik Şiddet: Ekonomik Kayıplar ve Veriler!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK) Başkanı Muharrem Kılıç, yaptığı açıklamalarda kadına yönelik şiddetin küresel ölçekte önemli bir sorun olduğunu vurguladı. Kılıç, “Kadına yönelik şiddette yüzde 1 puanlık artışın, oranın ekonomik faaliyet düzeyinde yüzde 9’luk düşüşle ilişkilendirildiğini görüyoruz. Küresel düzeyde kadına karşı şiddetin maliyetinin hem kamu hem özel sektör açısından baktığımız zaman, 1,5 trilyon ABD doları olduğuna ilişkin bir başka tespit var” şeklinde konuştu.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Kadına Karşı Şiddet ve Ayrımcılığı Araştırma Komisyonu, TİHEK yetkililerini dinlemek üzere AK Parti İstanbul Milletvekili Hulki Cevizoğlu başkanlığında toplandı. Toplantıda, Muharrem Kılıç ile birlikte Ayşegül Taşkapu Duran (TİHEK Başkan Müşaviri), Oktay Alkan (Ulusal Önleme Mekanizması Birimi Koordinatörü), Gizem Sefer (Ayrımcılıkla Mücadele ve Eşitlik Birimi Koordinatörü), Ezgi Kaşkaval Okyay ve Reyhan Tüfek (İnsan Hakları ve Eşitlik Uzmanları) ile Ela Çolak (İnsan Hakları ve Eşitlik Uzman Yardımcısı) yer aldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Cevizoğlu, şiddetin ve ayrımcılığın toplumsal bir sorun olduğunu belirtti ve Fransız sosyolog Bourdieu‘nun “habitus” kavramını gündeme getirdi. Cevizoğlu, “Şiddet, bir habitus yani bir alan oluşturuyor, bir yaşam alanı oluşturuyor” diyerek şiddetin toplumsal bir olgu olduğunu ifade etti.

“Kadına Yönelik Şiddet, İnsan Hakları Sorunu Olarak Karşısına Çıkıyor”

Komisyonda sunum yapan Muharrem Kılıç, kadına yönelik şiddetin insan hakları sorunu olduğunu vurguladı. Kılıç, “Kadına yönelik şiddetin özellikle kadına yönelmiş olması, burada mağdurun kadınlar olmasıyla doğrudan ilişkilidir. Bu bir insan hakları sorunu olarak karşımıza çıkıyor” dedi.

Kılıç, yaşam hakkının en temel hak olarak görüldüğünü ve kadına yönelik şiddetin bu hakkın ihlali olduğunu belirterek, “Kadınların bedensel ve ruhsal bütünlüğünün korunması, güvenlik hakkının sağlanması noktasında da bu konuda mücadele edilmesi gereklidir” şeklinde konuştu. Ayrıca, TİHEK’in eşitlik misyonunu 2016 yılı itibarıyla yeniden yapılandırdığını ve bu doğrultuda ayrımcılıkla mücadelenin önemine değindi.

“Her 3 Kadından 1’i Şiddete Maruz Kalıyor”

Kılıç, komisyon üyeleriyle paylaştığı küresel verilerde, Birleşmiş Milletler’in (BM) “her 3 kadından 1’inin şiddete maruz kaldığı” bilgisini aktardı. Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) raporuna göre ise, 2018 verilerine göre gelen bilgilerde, kadınların yüzde 31’inin yaşamları boyunca partnerleri tarafından fiziksel veya cinsel şiddete maruz kaldığını belirtti. Bu oranların küresel ölçekte 852 milyon kadının şiddet mağduru olduğunu ortaya koyduğunu ifade etti.

“Cinsiyete Dayalı Şiddetin Yıllık Maliyeti 366 Milyar Euro”

Muharrem Kılıç, kadına yönelik şiddetin maliyetleri hakkında da şu ifadeleri kullandı: “

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Kadına Yönelik Şiddet: Ekonomik Kayıplar ve Veriler!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin