Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), astronomik konser ödemeleri ve fahiş kefen-tabut alımlarıyla sık sık gündeme gelen Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) yönetimindeki Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) hakkında harekete geçti. Bu durumu, belediyenin iştiraki olan şirketlerle birlikte toplamda 8,7 milyar Türk Lirası seviyesine ulaşan prim borcu ile ilişkili olarak yaşanan sorunlar takip etti. ABB ise, tüm uzlaşma ve mahsuplaşma taleplerinin reddedildiğini iddia ediyor. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın, “SGK’ya birçok gayrimenkul bildirmemize rağmen kabul etmiyorlar. Aynı şekilde vergi dairesine de bildiriyoruz.” şeklindeki ifadeleri, SGK’nın reddettiği borçlar için önerilen gayrimenkullerin hacizli olduğunun ortaya çıkması ile farklı bir boyut kazandı.
HACİZLİ DÖRT TUVALET!
Yavaş’ın borçları karşılığında önerdiği hacizli gayrimenkuller arasında, Ankara’nın Ulus bölgesinde bulunan Anafartalar Çarşısı’ndaki dört adet tuvalet dikkat çekiyor. Bu tuvaletlerin iki tanesi kapalı durumda ve ikisi de hacizli olduğu bilgisi edinildi. Hacizli gayrimenkuller arasında yer alan bu tuvaletlerin bakanlığa teminat olarak sunulması, kamuoyunda büyük bir tartışma yarattı.
DALGA GEÇER GİBİ!
ABB’nin AK Parti Grup Başkanvekili Nihat Yalçın, bu duruma tepki gösterdi. Yalçın, “Bakanlık, ABB ile iyi niyetli bir görüşme başlattı. ABB, bakanlığa yüzlerce gayrimenkulün bulunduğu bir liste sunmuş, fakat bu listedeki gayrimenkullerin büyük çoğunluğu hacizli. Bakanlık, hacizli olan bir malı kabul etmeyi mümkün kılacak durumda değil. Bilgilerimize göre, sunulan gayrimenkuller arasında tuvaletlerin olduğu söyleniyor. Üzerinde icra olan tuvaletler bakanlığa teminat olarak sunulmuş. Açıkçası dalga geçer gibi davranıyorlar” ifadesini kullandı.
18 MİLYONLUK KISIM KABUL EDİLDİ
Nihat Yalçın, ABB’nin çok sayıda hacizsiz gayrimenkulünün olduğunu ve bunların neden verilmediğini sorguladı. “Bakanlık, ‘Hacizsiz gayrimenkullerden getirin, biz onları kabul edelim.’ diyor. Ama ABB, hakiki teminat olabilecek gayrimenkulleri vermekten kaçınıyor. Amacın üzüm yemek değil, bağcıyı dövmek olduğu ortada. Şimdi de buradan ‘biz gayrimenkul verdik, bakanlık kabul etmedi’ diyerek mağduriyet algısı yaratmaya çalışıyorlar” diye konuştu. Yalçın, ABB tarafından sunulan listeden, toplam değeri 18 milyon Türk Lirası olan bazı hacizsiz gayrimenkullerin kabul edildiğini belirtti. “Bununla ilgili bir şirketin yapılandırması yapılıyor. Ancak ABB, bu kabul edilen gayrimenkulleri görünce sanki hiçbiri kabul edilmemiş gibi bir tavır sergiliyor” diyerek eleştirilerini sürdürdü.
SOSYAL YARDIM ÜZERİNDEN ALGI
Mansur Yavaş’ın sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, “Onlar ‘Ankara Büyükşehir Belediyesi şirketlerinin hesaplarına bloke koyalım, emekliye destek olamazlar, et desteği veremezler, süt desteği veremezler, kreş yaptıramazlar’ diye düşünüyor olabilirler” dedi. Nihat Yalçın ise, bu paylaşıma yanıt verirken, Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı’nın bütçesinin tamamen ayrı olduğunu vurguladı. “Bunlar yardım parası değil, sosyal işler dairesinin bütçesi ayrı. Oradaki bütçe bellidir. Belediye şirketlerinin ödemesi gereken bir para söz konusu. Yani bu girişimler yardım parası veya et, süt parası değil. Sosyal Hizmetler Dairesi’nin bütçesi her yılın başında onaylanır ve burası