Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO), Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile işbirliği içinde ‘Yeşil Dönüşüm ve Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması Bilgilendirme ve İstişare Toplantısı’ düzenledi. Bu etkinlik, Bursa’da gerçekleştirilerek iş dünyasının dikkatini çevreyle dost bir üretim anlayışına çekmeyi amaçladı.
BURSA (İGFA) – BTSO Akademi adı altında düzenlenen bu programda, İklim Değişikliği Başkanlığı ile birlikte çeşitli konular ele alındı. Toplantıya BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Batmaz, BTSO Meclis Üyeleri ve iş dünyası temsilcilerinin yoğun katılımı ile gerçekleşti. İklim Değişikliği Başkanlığı Başkan Yardımcısı Mehrali Ecer ve alanında uzman isimler, yeşil dönüşüm, sınırda karbon düzenleme mekanizması, ulusal taksonomi, sanayide yeşil dönüşüm ve yeşil dönüşüm finans araçları hakkında önemli bilgiler verdiler.
Toplantının açılışında konuşan BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Batmaz, BTSO Akademi Projesi çerçevesinde bugüne kadar 700’ü aşkın eğitim organizasyonu düzenlendiğini ve yaklaşık 110 bin BTSO üyesinin bu etkinliklerden faydalandığını açıkladı. Batmaz, iş dünyasını ticaretteki değişim ve dönüşüm sürecine hazırlamak amacıyla düzenledikleri eğitim programlarının önemine vurgu yaptı.
Batmaz, ticaretin kurallarının artık sadece üretim miktarı ve kalitesiyle değil, çevreyle uyumlu ve sürdürülebilir bir yapıyla yeniden yazıldığını belirterek, “Bu yeni düzenin en somut adımlarından biri, Avrupa Birliği tarafından hayata geçirilen Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizmasıdır. Bu mekanizma, 1 Ocak 2026’da yürürlüğe girecek ve karbon ayak izine duyarlı bir üretim anlayışı tüm sektörler için zorunlu hale gelecektir.” dedi. Batmaz, bu yeni sürece hızlı bir şekilde uyum sağlamazlarsa ihracatta ciddi maliyet artışlarıyla karşılaşabileceklerini, bu artışların %30’a kadar çıkabileceğini ifade etti. Ancak, her kriz aynı zamanda yeni fırsatları da beraberinde getirdiği için bu süreci bir tehdit değil, bir fırsat olarak değerlendirmeleri gerektiğini vurguladı.
Bursa’nın Geleceği için Planlamalar
Batmaz, yeşil dönüşümün Bursa’nın çevre dostu üretim kapasitesini artırmakla kalmayıp, aynı zamanda uluslararası rekabette de avantaj sağlayacağını ifade etti. Bu durumu avantaja çevirmek için gerekli adımların atılması gerektiğini belirtirken, öncelikle enerji verimliliğinin artırılması ve yenilenebilir enerji kaynaklarına geçiş yapılması gerektiğini açıkladı. Ayrıca, karbon emisyonlarını ölçmek ve bu emisyonları azaltmaya yönelik stratejiler geliştirmek, döngüsel ekonomi ilkelerini benimsemek ve çevre dostu üretim standartlarının uygulamaya geçirilmesi gerektiğini dile getirdi.
Batmaz, bu dönüşümleri tek başlarına gerçekleştirmenin kolay olmayacağını vurgulayarak, İklim Değişikliği Başkanlığı ve BTSO gibi kurumların bu süreçte rehberlik sağladığını belirtti. BTSO’nun projeleri ile sadece günümüzü değil, geleceği de kurguladığını, Bursa’nın yeşil dönüşümde rehberlik