İklim değişikliği, günümüzde dünya genelinde önemli bir sorun haline gelmişken, bu durum özellikle şehirlerin enerjiyi daha sürdürülebilir bir şekilde kullanmasını zorunlu kılıyor. Bu bağlamda, İzmir, Avrupa’nın öncü şehirleri arasında yer almakta ve Avrupa Birliği (AB) İklim Nötr ve Akıllı Şehirler Misyonu’na dahil olmuştur. İzmir, 2030 yılında sıfır karbon hedefini göz önünde bulundurarak çalışmalarını kesintisiz bir şekilde sürdürmektedir.
İzmir, AB üyesi olmayan şehirler arasında “Misyon Etiketi” ile ödüllendirilen ilk şehir olma unvanını elinde bulundurarak uyguladığı projelerle uluslararası arenada önemli bir örnek oluşturma hazırlıklarını yapmaktadır. Bu durum, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin iklim krizi ile mücadele konusundaki kararlılığını göstermektedir. Şehrin, Avrupa Komisyonu’nun iklimle mücadeleye dair çağrısına kabul edilmesi, bu taahhütlerin somutlaşmasını sağlamaktadır.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, İzmir’in Türkiye’de iklim nötr olma yolunda ilk kent olduğuna dikkat çekerek, şehrin Avrupa Birliği’ne verdiği taahhütü ve bu noktada sorumluluk taşıyan bir şehir olarak görevlendirilmesini vurgulamıştır. Tugay, “İzmir, sağlıklı insanlar için bir şehir olmalı. Türkiye ve Avrupa’daki diğer şehirlere ilham vermek, bu bilinçle hareket etmek zorundayız,” ifadelerini kullanarak İzmir’in ekosistemine sahip çıkma konusundaki kararlılıklarını ve projelerle fosil yakıtların kullanımını azaltma, yenilenebilir enerji kaynaklarına geçiş yapma hedeflerini öne çıkarmıştır.
Başkan Tugay, “İzmir, bizim için çok kıymetli bir şehir. Bu şehre yatırım yaparken kullandığımız her kaynağın ve projenin geleceği düşünülmeli. Hedefimiz, gelecek kuşaklara tertemiz bir İzmir bırakmaktır. İzmir’i karbon nötr bir şehir haline getirebiliriz. Bu hedefe ulaşmak için kararlı ve bilinçli bir şekilde çalışmalıyız,” diyerek projelerin ve yatırımların önemine vurgu yapmaktadır.
İzmir’in sıfır karbon hedefine ulaşmasını desteklemek amacıyla, 2030 yılına kadar 100 Avrupa şehrinin iklim nötr olmasının hedeflendiği NetZeroCities programına katılmıştır. İzmir, bu program doğrultusunda sunmuş olduğu projelerle 12 ülkeden 25 pilot şehir ve 21 farklı pilot aktivite içerisinde desteklenmeye hak kazanan bir şehir olmuştur. Bu durum, İzmir’in iklim değişikliği ile mücadeledeki kararlılığını daha da perçinlemektedir.
İzmir Büyükşehir Belediyesi, bu hedef doğrultusunda “Küresel İklim Topluluğu (KİT)” adında bir platform oluşturmuş ve bu platform, İzmir’i sıfır karbon hedefine ulaştırmak için gerekli çalışmaları başlatmıştır. 2023 yılının eylül ayında çalışmalara başlanılan bu projelerin merkezinde “Dijital Çözümlerle Elektrikte Karbonsuzlaşma (GCC-SYNERGY)” projesi yer almaktadır.
Proje, İzmir Büyükşehir Belediyesi koordinatörlüğünde, ENSİA (Enerji Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği), Ege Üniversitesi, GDZ Elektrik AŞ, Ege Orman Vakfı ve İZENERJİ gibi paydaşların ortaklığı ile yürütülmektedir ve iki yıl boyunca devam edecektir. Projeyle birlikte, enerji tüketiminin sera gazı salımındaki rolüne dair farkındalık oluşturulması ve bu tüketimin karbondan arındırılması hedeflenmektedir. İzmir, bu alandaki projeleri ile hem yerel hem de global ölçekte önemli bir model oluşturmayı amaçlamaktadır.
Sonuç olarak, İzmir’in iklim değişikliği ile mücadelesi ve sıfır karbon hedef