Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, 2023 yılı itibarıyla başkent Ankara’nın hava taşımacılığı açısından “HUB” olarak konumlandırılması gerektiğini vurguladı. Baran, modern havalimanının sunduğu imkanları, kara yolu ve hızlı tren bağlantılarını, üretim, ticaret ve turizmdeki potansiyelini göz önünde bulundurarak, Ankara’nın gerek yurt içi gerekse uluslararası uçuşlarda “HUB” olarak konumlanmak için en uygun merkez olduğunu ifade etti.
Yazılı bir açıklama yapan Baran, Ankara’nın coğrafi, stratejik, ekonomik ve lojistik alanlarda birçok avantaja sahip olduğunu belirtti. Bu bağlamda başkentin yurt dışı uçuşlar için bir merkez olarak seçilmesinin hem kentin hem de ülkenin ekonomisine katkıda bulunacağının altını çizdi. Esenboğa Havalimanı’nın Avrupa standartlarında hizmet sunduğunu ve yıllık 30 milyon yolcu kapasitesine sahip olduğunu da dile getirdi.
Ankara’nın sanayi, ticaret, turizm ve yükseköğretim alanlarında önemli bir merkez olduğunu belirten Baran, “Modern havalimanımız, kara yolu ve hızlı tren bağlantılarımız, üretimde, ticarette ve turizmdeki potansiyelimizle gerek yurt içi gerekse uluslararası uçuşlarda HUB olarak konumlanmaya en uygun merkez durumundayız. Ankara’yı HUB olarak konumlandırmak, hem başkentimiz hem de ülkemiz ekonomisi açısından stratejik bir hamle olacaktır. Bu konuda Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve tüm hükümet üyelerimizden destek bekliyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.
“ANKARA’NIN 2024 İHRACATI 15 MİLYAR DOLAR”
Baran, başkent Ankara’nın savunma sanayisi ve sağlık turizmi gibi sektörlerde güçlü bir potansiyele sahip olduğunu ifade etti. Ankara’da 20 bini yabancı olmak üzere toplam 330 bin öğrencinin öğrenim gördüğü 21 üniversite, ülke içi tüketime ve ihracata yönelik üretim yapan 13 organize sanayi bölgesi, 10 sanayi sitesi, 13 teknoloji geliştirme merkezi, 152 araştırma-geliştirme (AR-GE) merkezi ve 36 tasarım merkezi bulunduğunu belirtti.
Ankara’nın Türkiye’nin ihracatında önemli bir yerde bulunduğunu dile getiren Baran, 2024 yılı için Ankara’nın ihracatının 15 milyar dolara ulaşmasının beklendiğinin altını çizdi. Baran, “Ankara’nın çevresindeki illerle birlikte değerlendirildiğinde, ticaret ve turizm açısından muazzam bir potansiyeli bulunmaktadır. Ankara’nın HUB olarak konumlanması, ekonomiye ivme kazandıracak ve kalkınma sürecimize olumlu katkı sağlayacaktır.” ifadelerini kullandı.
Baran, pandemiden önce Cumhurbaskanı Erdoğan’ın öncülüğünde Türk Hava Yolları’nın (THY) desteğiyle başkentten yurt dışına direkt uçuşlar konusunda önemli mesafeler kat edildiğini hatırlattı. Ancak pandeminin ardından uçuş sayılarında bir gerileme yaşandığını ifade etti. Baran, “Gerek siyaset gerek ekonomi alanında dünyada önemli bir rol üstlenen ülkemizin yönetim merkezi olan Ankara’nın ‘HUB’ olarak konumlanması hem stratejik hem de ekonomik açıdan ülkemize ve başkentimize güç katacaktır.” diye ekledi.
Sonuç olarak, Ankara’nın hava trafiğinin artırılması için çeşitli adımlar atılması gerektiği ve bunun için güçlü bir destek mekanizmasının oluşturulmasının önemine dikkat çeken Baran, bu sürecin hızlandırılması için kamu ve özel sektör işbirliğine vurgu yaptı. Ankara’nın gelecekte kozmopolit bir şehir olarak uluslararası havacılığın merkezi olabilme potansiyeli bulunduğunu belirten Baran, bu potansiyelin gerçekleştirilmesinde yerel yönetimlerin yanı sıra merkezi hükûmete de önemli görevler düştüğünü sözlerine ekledi.