1. Haberler
  2. Gündem Haberleri
  3. Karayollarında Güvenlik İçin Yeni Teknolojiler!

Karayollarında Güvenlik İçin Yeni Teknolojiler!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

“`html

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM) tarafından ülke genelinde yürütülen trafik güvenliğini sağlamaya yönelik çalışmalara ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Uraloğlu, KGM bünyesindeki Akıllı Ulaşım Sistemleri Merkezleri ile belirli noktalara yerleştirilen meteorolojik algılayıcılar, değişken mesaj işaretleri ve kameralar gibi cihazlar sayesinde tüm verilerin toplandığını ve yol kullanıcılarının anlık olarak bilgilendirildiğini ifade etti. Bu sistemlerin, trafik güvenliğini artırmak amacıyla sürekli geliştiğine de dikkat çekti.

Bakan Uraloğlu, meteorolojik bilgi istasyonları, kameralar ve olay algılama uygulamaları ile hava olayları, çevre şartları ve olası kazalar gibi değişkenlerin etkilerini anında tespit ettiklerini anlatarak, “Akıllı ulaşım sistemleri ile sinyalizasyon sistemleri, değişken mesaj işaretleri, radyo yayınları ve mobil bilgi uygulamaları sayesinde tüm sürücüleri yol durumlarına dair anlık bilgilendiriyoruz” dedi. Uraloğlu, ukm geçen yıl 810 kavşağın trafik uyarmalı sinyalizasyon yönetim şeklinde çalışır hale getirildiğini, bu yıl da 120 kavşağın daha bu sisteme geçeceğini belirtti. Amaçlarının, akıllı ulaşım sistemleriyle yollardaki güvenliği maksimum düzeye çıkarmak ve gereksiz zaman ile maddi kayıpları önlemek olduğunu vurguladı.

’70 KAVŞAK DAHA DÖNÜŞTÜRÜLECEK’

Uraloğlu, Trafik Uyarmalı Sinyalizasyon Sistemi ile sabit süreli çalışan sinyalizasyon sistemlerinin trafik uyarmalı sinyalizasyon yönetim biçimine dönüştürülmesi çalışmaları hakkında da bilgi verdi. Geçen yıl, 44’ü yenileme ve 235’i yeni tesis olmak üzere toplam 279 kavşakta çalışma yapıldığını dile getirerek, “Bu kapsamda toplam 103 kavşak trafik uyarlamalı sinyalizasyon yönetim şekline dönüştürüldü. Bu yıl da 70 kavşağın trafik uyarlamalı hale dönüştürülmesi planlanıyor” dedi. Ayrıca, sisli kesimler için uzaktan erişilip yönetilebilir 1,200 senkronize IUGC (Flaşör) tesis edilmesinin de gündemlerinde olduğu bilgisi verdi. Uraloğlu, muhtelif bölgelere 17 değişken mesaj işareti ve 10 meteorolojik bilgi istasyonu kurulumunun yapılacağını da ekledi.

‘SARSMA BANTLARI GÜVENLİĞİ ARTIRIYOR’

Bakan Abdulkadir Uraloğlu, sarsma bandı uygulamasının özellikle uzun yolculuklarda sürücünün dalgınlık, uyuklama ya da dikkat dağınıklığı nedeniyle yoldan çıkmasını engellemeyi hedeflediğini anlattı. “Araç lastikleri sarsma bandının üzerinden geçerken oluşan titreşim ve ses sayesinde sürücü uyarılıyor ve aracını tekrar doğru şeride yönlendirme fırsatı buluyor” ifadelerini kullanan Uraloğlu, bu uygulamanın yoldan çıkma kaynaklı kazaları azaltmayı hedeflediğini belirtti. Özellikle gece sürüşlerinde ve görüşün kısıtlı olduğu hava koşullarında, sarsma bantlarının sürüş güvenliğini artıran önemli bir destek unsuru haline geldiğini vurguladı.

Uraloğlu, “Titreşimle sürücüyü uyaran bu bantlar sayesinde dikkat dağınıklığı kaynaklı yoldan çıkmaların önüne geçmeyi amaçlıyoruz” dedi. Sarsma bandı uygulamasının Karayolları Genel Müdürlüğü sorumluluk sahasındaki bölünmüş yollarda yaygınlaştırıldığını belirtti. 2016’dan bu yana 6,126 kilometrelik yol kesiminde sarsma bandı uygulaması yapıldığını söyleyen Uraloğlu, 2025 yılında ise toplamda 725 kilometrelik kesimde sarsma bantı uygulaması yapılmayı planladıklarını bildirdi.

Sonuç olarak, Bakan Abdulkadir Uraloğlu’nun yaptığı bu açıklamalar, Türkiye’nin trafik güvenliğini artırma yönündeki kararlılığını göstermektedir. Akıll

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Karayollarında Güvenlik İçin Yeni Teknolojiler!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin
Reklam Engelleyicisi Tespit Edildi

Sitemize katkıda bulunmak için lütfen reklam engelleyicinizi devredışı bırakın.