1. Haberler
  2. Dünya Haberleri
  3. ABD Ateşkes Kararlarını Veto Etti, Çin’den Eleştiri Gecikmedi!

ABD Ateşkes Kararlarını Veto Etti, Çin’den Eleştiri Gecikmedi!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dışişleri Bakanı Vang, ABD’nin Gazze’deki ateşkesle ilgili karar tasarılarını neden veto ettiğini eleştirdi. Çin, ABD’nin BMGK’deki tavrını sert bir şekilde eleştirdi ve Endonezya’nın Dışişleri Bakanı Retno Marsudi ile gerçekleştirdiği görüşmede ortak bir basın toplantısı düzenledi. Vang, 6 aydır devam eden çatışmanın 21. yüzyılın nadir insani trajedilerinden biri haline geldiğine dikkat çekti ve BMGK’nin ateşkes çağrısı yapan karar tasarılarının ABD tarafından veto edilmesine atıfta bulundu.

Vang, ABD’nin son kabul ettiği karar tasarısına çekimser kalmasının ardından “bağlayıcı olmadığını” iddia ettiğini ancak uluslararası ahlaka dair cesaret gösteremediğini belirtti. Vang, ABD’nin uluslararası hukuku gerektiğinde kullandığı, gerektiğinde ise kenara attığı bir araç olarak gördüğünü ifade etti. Endonezya’nın Dışişleri Bakanı Marsudi, ülkesinin Gazze’deki ateşkes ve Filistin’deki iki devletli çözüm konusunda Çin ile aynı görüşte olduğunu açıkladı.

Endonezya, Çin’in Gazze’deki gerilimi azaltmak için nüfuzunu kullanacağına inandığını belirtti. Endonezya, uzun yıllardır Filistin’e destek vermekte ve İsrail’i diplomatik olarak tanımaktan kaçınmaktadır. Endonezya, dünyanın en kalabalık Müslüman nüfusuna sahip ülkesidir ve Filistin’in ulusal kurtuluş hareketine verdiği destekle bilinmektedir. ABD’nin BMGK’deki veto kararları dünya genelinde büyük tepkilere yol açarken, ülkeler arasında farklı görüşler belirginleşmektedir.

Vang, ABD’nin Gazze’deki çatışma konusunda kayıtsız kalmasının ve uluslararası kararları veto etmesinin etik dışı olduğunu belirterek, ABD’nin çıkarları doğrultusunda hareket ettiğini ifade etti. Tartışmalı konuların çözümünde uluslararası toplumun bir araya gelerek güçlü ve etkili adımlar atması gerektiğini vurguladı. ABD’nin tek taraflı kararlar alarak diğer ülkeleri dışlayıcı bir tutum sergilediğini savundu. Sonuç olarak, uluslararası ilişkilerde işbirliği ve dayanışmanın önemine dikkat çeken Vang, ABD’nin bu tavrının beraberinde daha fazla çatışmayı getirebileceğini vurguladı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
ABD Ateşkes Kararlarını Veto Etti, Çin’den Eleştiri Gecikmedi!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin