1. Haberler
  2. Siyaset Haberleri
  3. Türkiye-Tanzanya Ticaret İlişkileri 2023’e Damga Vuracak!

Türkiye-Tanzanya Ticaret İlişkileri 2023’e Damga Vuracak!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye – Tanzanya İş Forumu, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Tanzanya Birleşik Cumhuriyeti Devlet Başkanı Samia Suluhu Hassan’ın katılımıyla gerçekleşti. Yılmaz, Türkiye ve Tanzanya arasındaki ticari ilişkilerin gelişimi hakkında bilgi verdi. 2003 yılında Afrika kıtasıyla olan ticaret hacminin 5,4 milyar dolar olduğunu belirten Yılmaz, 2023 yılında bu rakamın 37 milyar dolara ulaştığını açıkladı. İhracatın 2,1 milyar dolardan 22 milyar dolara; ithalatın ise 3,3 milyar dolardan 15 milyar dolara çıktığını ifade etti. Tanzanya’dan yapılan ziyaretin önemine vurgu yaparak, 2003 yılında yaklaşık 11 milyon dolar olan ikili ticaret hacminin 2023 yılında 346 milyon dolara yükseldiğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Türkiye’nin Afrika kıtasının gelişimine büyük katkı sağladığını ve gelecekte de bu desteğin devam edeceğini dile getirdi. Türk müteahhitlerinin Tanzanya’da üstlendiği projelerin değerinin 6,4 milyar dolar olduğunu söyleyen Yılmaz, Türk firmalarının Tanzanya’ya olan ilgisinin arttığını belirtti. Ticaret hacmini 1 milyar dolara çıkarma hedefini açıklayan Yılmaz, Afrika ve Türkiye’nin 21. yüzyılda öne çıkacağını ifade etti. Afrika’nın zenginleşirken yaşlanmadan ilerleyeceğine inandığını belirterek Tanzanya’nın ekonomik büyümesine ve iş birliklerine vurgu yaptı.

Türkiye-Tanzanya ilişkilerinde gelecek vadeden projelerin bulunduğunu belirten Yılmaz, Türk inşaat sektörünün Tanzanya’da konut, alışveriş merkezleri, kongre merkezleri gibi pek çok alanda yatırım yapabileceğini söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da belirttiği gibi, Türkiye-Tanzanya ticari ilişkilerindeki potansiyeli tam olarak kullanmanın zamanının geldiğini ifade ederek yatırımcıları teşvik etti. Yılmaz, önümüzdeki dönemde Türkiye-Tanzanya arasındaki ticari ilişkilerin artarak devam edeceğine inandığını belirtti.

Toplantıya Tanzanya Endüstri ve Ticaret Bakanı Dr. Ashatu K. Kijaji, Büyükelçi Mehmet Güllüoğlu, Ticaret Bakan Yardımcısı Mustafa Tuzcu, DEİK/Türkiye-Tanzanya İş Konseyi Başkanı Erdem Arıoğlu, Tanzanya Özel Sektör Kurumu Başkanı Angelina Ngalula ve iş dünyasının temsilcileri de katıldı. Türkiye-Tanzanya İş Forumu’nda ilişkilerin daha da gelişmesi ve yeni iş birliklerinin kurulması beklenmektedir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Türkiye-Tanzanya Ticaret İlişkileri 2023’e Damga Vuracak!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin