Oruç tutarken baş ağrısı çekmemek ve rahat bir gün geçirerek iftara ulaşmak isteyenler için basit yöntemler vardır. Baş ağrısını önlemek veya hafifletmek için su içmek, kafein almak, dinlenmek, başını dinlendirmek, masaj yapmak, ılık duş almak veya soğuk paket uygulamak gibi yöntemler denenmelidir. Beslenmeye de dikkat edilmeli, migren ilaçları kullanılıyorsa doktorun onayı alınmalıdır. Şiddetli veya sürekli baş ağrısı durumunda mutlaka bir sağlık uzmanına danışılmalıdır.
Orucun faydaları arasında dini ve ruhsal faydalar, sağlık faydaları, mental ve zihinsel netlik, sosyal ve toplumsal faydalar, disiplin ve öz kontrol, sosyal deneyim ve tevazu ve mütevazılık gibi unsurlar bulunmaktadır. Oruç tutmanın insan üzerinde olumlu etkileri vardır.
Dini ve ruhsal açıdan bakıldığında oruç, manevi bağları güçlendirme, sabır, hoşgörü ve dayanıklılık gibi erdemleri geliştirme fırsatı sunar. Sağlık açısından oruç, vücuda detoksifikasyon sağlayabilir, sindirim sistemine mola verme fırsatı sunabilir ve kilo kontrolüne yardımcı olabilir. Zihinsel açıdan ise oruç, odaklanma yeteneklerini artırabilir, derin düşünebilmeyi sağlayabilir ve zihinsel berraklık yaşatabilir.
Sosyal açıdan oruç, toplumsal dayanışmayı artırabilir, yoksulluk ve açlık konusunda duyarlılık geliştirebilir. Aynı zamanda kişisel disiplin ve öz kontrolün gelişmesine katkı sağlayabilir. Oruç tutmak aynı zamanda aile ve toplum ile bağları güçlendirici bir deneyim olabilir. Tevazu ve mütevazılığı artırabilir ve kişinin maddi ve dünyevi arzularını sınırlamasına yardımcı olabilir.
Bu faydalar kişiden kişiye değişebilir ve herkesin oruç tutma deneyimi farklı olabilir. Ancak, genel olarak orucun dini, sosyal ve kişisel boyutlarıyla birçok insana manevi ve fiziksel olarak fayda sağladığı kabul edilmektedir. Bu nedenle oruç tutarken sağlıklı kalmak için belirtilen yöntemleri uygulamak ve orucun faydalarını değerlendirmek önemlidir.