Van Gölü Havzası’nda yaşayan inci kefalinin, yaklaşık 15 bin kişi için önemli bir ekonomik kaynak olduğu biliniyor. Bu balığın üremesi için tatlı sulara göç yolculuğu, 15 Nisan tarihinden itibaren başladı. İnci kefaliler, Alaska’daki somon balıklarına benzer şekilde akıntıya karşı yüzerek derelere akın ediyor ve göçleri sırasında karşılarına çıkan engelleri hızla aşıyor.
İnci kefalinin korunması için Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, jandarma ve zabıta ekipleri sürekli denetim halinde bulunuyor. Özellikle üremeleri sırasında inci kefalinin bulunduğu tatlı sular, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından sıkı bir şekilde denetleniyor.
Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürü Muhammet Demir liderliğindeki ekip, Engil Çayı’nda inci kefalinin göçünü incelemek için Çiçekli Mahallesi’nde bulunan bölgede çalışmalar yapıyor. Özellikle su sıcaklığı ölçümleri inci kefalilerin üreme göçü sürecinde büyük önem taşıyor.
Demir, inci kefalinin üreme göçünün başlangıç tarihini 15 Nisan olarak açıklarken, av yasağının başladığı bu süreçte kaçak avcılığı önlemek için önlemler aldıklarını belirtiyor. Ayrıca, inci kefalinin korunması için yapılan çalışmaların önemine vurgu yaparak, geçmiş yıllarda kaçak avcılık yapanlara ciddi para cezaları kesildiğini ve tonlarca balığın ele geçirildiğini aktarıyor.
Demir, inci kefalinin korunması için yapılan çalışmalara okullarda verilen bilinçlendirme eğitimlerinin de katkı sağladığını belirtiyor. Ayrıca, inci kefalinin boyutlarının koruma tedbirleri sayesinde arttığını ve bu balığın ekonomiye olan katkısının önemli olduğunu vurguluyor.
Engil Çayı’nda yapılan denetimlerde su seviyesinin ve koşullarının inci kefalilerin göçü için uygun olduğu belirlenirken, vatandaşlardan inci kefalinin korunması konusunda destek isteniyor. Av yasağı döneminde inci kefali balığının avlanmaması ve satılmaması konusunda dikkat çeken Demir, kaçak avcılığın önlenmesi için sürekli denetimlerin sürdüğünü söylüyor.