1. Haberler
  2. Gündem Haberleri
  3. -Türkiye’nin “aşı üretim üssü” için büyük adım atılıyor!

-Türkiye’nin “aşı üretim üssü” için büyük adım atılıyor!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye’nin ‘aşı üretim üssü’ için çalışmaların hızla sürdüğünü belirtti. Türkiye, 1998’den beri aşı üretimine ara vermiş olsa da Kovid-19 salgınıyla TURKOVAC aşısını geliştirerek bu alanda yeniden adından söz ettirmeyi başarmıştır. Hıfzıssıhha-Türkiye Aşı ve Biyoteknolojik Ürün Araştırma ve Üretim Merkezi’nin Ankara Esenboğa Havalimanı yakınlarında 50 bin metrekarelik bir alanda hizmet verecek şekilde inşa çalışmaları hızla devam etmektedir. Bu merkez aşı üretiminin yanı sıra genetik ürünlerin AR-GE ve üretim çalışmalarına da olanak sağlayacaktır.

Bakan Koca, merkezin ilk etabının yıl sonuna kadar açılmasının hedeflendiğini belirtmiştir. Akıllı bina teknolojisiyle donatılacak merkezin inşası 3 etapta ilerlemektedir. İlk etabın tamamlanma noktasına gelmiş olup, araştırma ve üretim laboratuvarlarını içeren bölümün yıl sonuna kadar hizmete açılması planlanmaktadır. Merkezin ikinci etabında aşı üretim tesisleri yer alacakken, üçüncü etapta cihazların montajı ve ruhsatlandırılması gibi işlemler gerçekleştirilecektir. Sağlık Bakanlığı, merkezin hizmete girmesiyle yerli aşı üretim imkanlarını geliştirerek dışa bağımlılığı azaltmayı amaçlamaktadır. Özellikle çocukluk çağı bağışıklama programındaki kuduz, Hepatit A ve suçiçeği gibi aşıların teknoloji transferiyle Türkiye’de üretimi planlanmaktadır. Bu sayede, 2028’den itibaren ülkemizde bağışıklama programındaki aşıların yüzde 86’sının yerli üretimle sağlanması hedeflenmektedir.

Türkiye’nin aşı üretim üssü olarak adlandırılan merkezin tamamlanmasıyla ülke, bu alanda yeniden söz sahibi olacaktır. TURKOVAC aşısının geliştirilmesi ve üretimiyle Türkiye, aşı üreten 9 ülkeden biri olmayı başarmıştır. Hıfzıssıhha-Türkiye Aşı ve Biyoteknolojik Ürün Araştırma ve Üretim Merkezi, önemli bir aşama olan aşı üretim sürecinde Türkiye’ye bilgi birikimi ve yerli üretim imkanları sağlayarak dışa bağımlılığı azaltmaya yönelik önemli adımlar atacaktır. Sağlık Bakanlığı öncülüğünde gerçekleştirilen bu projenin ülke sağlığı ve endüstrisi için büyük önem taşıdığı anlaşılmaktadır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
-Türkiye’nin “aşı üretim üssü” için büyük adım atılıyor!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin