1. Haberler
  2. Gündem Haberleri
  3. 1 Mayıs 2024: İşçilerin Birlik ve Dayanışma Günü Kutlanıyor!

1 Mayıs 2024: İşçilerin Birlik ve Dayanışma Günü Kutlanıyor!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

1 Mayıs, işçi sınıfının birlik ve dayanışmasını temsil eden ve Türkiye’de resmi tatil ilan edilen bir gündür. TBMM tarafından 22 Nisan 2009 tarihinde kabul edilen yasa ile 1 Mayıs artık sadece bir tatil günü olmanın ötesinde, işçilerin emeğinin ve haklarının kutlandığı, dayanışmanın ve mücadelenin simgesi haline gelmiştir.

1 Mayıs 2024 Çarşamba günü resmi tatil olarak kabul edildiği için okullar tatil olacak. Türkiye’de ise 1 Mayıs resmi tatil olarak kutlanmaktadır ve ülkemizde 15 yıldan beri resmi tatil takviminde yer almaktadır. 1 Mayıs’ın 2024 Çarşamba günü tatil olacağı belirtilmiştir.

Bankalar, 1 Mayıs resmi tatil olduğu için vatandaşlara hizmet vermeyecek ancak internet bankacılığı aracılığıyla EFT işlemleri gibi bazı hizmetler sunulabilecektir.

1 Mayıs, ilk kez 1856’da Avustralya’nın Melbourne kentinde taş ve inşaat işçileri tarafından günde sekiz saatlik çalışma talebiyle yapılan bir yürüyüş ile başlamıştır. 1886 yılında Amerika’da işçilerin günlük 8 saatlik çalışma talebiyle gerçekleştirdiği gösteriler, günümüzde işçilerin birlik ve dayanışmasını temsil eden bir kutlama gününe dönüşmüştür.

1 Mayıs, tüm dünyada “Birlik, mücadele ve dayanışma günü” olarak kutlanmakta olup, 1889 yılında toplanan İkinci Enternasyonal’de bu tarihin kutlanması kararı alınmıştır. 1 Mayıs günü, sosyalist ülkelerde ve birçok ülkede büyük kitle gösterileri ve kutlamalar ile geçirilmektedir.

Türkiye’de 1 Mayıs’ın kutlanması Osmanlı Devleti dönemine kadar uzanmakta olup, ilk kez 1911 yılında Selanik’te kutlanmıştır. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasından sonra 1923 yılında 1 Mayıs resmi tatil ilan edilmiş ve 2008 yılına kadar “Emek ve Dayanışma Günü” olarak adlandırılmıştır.

Sonuç olarak, tarihteki önemi ve işçi sınıfının birlik ve mücadelesini sembolize eden 1 Mayıs, Türkiye’de ve dünyanın birçok ülkesinde büyük anlam taşıyan ve coşkuyla kutlanan bir gündür. Bu özel gün, emeğin ve dayanışmanın önemini vurgulamakta ve işçilerin hakları için verilen mücadeleyi hatırlatmaktadır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
1 Mayıs 2024: İşçilerin Birlik ve Dayanışma Günü Kutlanıyor!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin