1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan Altın İthalatında Önemli Duyuru! – İşlenmemiş altın ithalatında kota uygulaması başladı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan Altın İthalatında Önemli Duyuru! – İşlenmemiş altın ithalatında kota uygulaması başladı.

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hazine ve Maliye Bakanlığı, işlenmemiş altın ithalatına getirilen kotaya ilişkin duyuru yaptı. Bakanlık, altın ithalatındaki artışın cari dengeye olumsuz etkisini azaltmak amacıyla kota uygulamasına ihtiyaç duyulduğunu belirtti. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, 2022 yılında işlenmemiş altın ithalatında yüzde 200’ün üzerinde bir artış kaydedilmiş, 2023 yılının ilk yedi ayında ise 320 ton altın ithal edilmiştir. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın açıkladığı verilere göre, cari işlemler açığının önemli bir kısmı net altın ithalatından kaynaklanmaktadır.

İşlenmemiş altın ithalatındaki artışın cari dengeye olan olumsuz etkisinin azaltılması amacıyla hızlı ve etkili bir tedbir olarak kota uygulamasına başlanmıştır. Kota uygulaması, 07.08.2023 tarihinden itibaren geçerli olup, aylık 12 ton altın ithalatını kapsamaktadır. İthalat işlemleri, Bakanlıkça yetkilendirilen kıymetli madenler aracı kuruluşları aracılığıyla gerçekleştirilmektedir.

Kota miktarının belirlenmesi için kıymetli madenler aracı kuruluşlarının geçmiş dönemde gerçekleştirdikleri işlem miktarları esas alınmıştır. Ayrıca, kota uygulamasından sonra ithalat yapmak isteyen firmalar için belirli bir rezerv miktarı da ayrılmıştır. Kota dağılımı nesnel ve kural bazlı bir şekilde gerçekleştirilmektedir.

Kota uygulaması sürecinde mücevher ihracatçısı firmaların yaşadığı sorunlar göz önünde bulundurularak, kotanın bir bölümü sadece mücevher ihracatçıları için bankalar üzerinden kullanılmak üzere tahsis edilmiştir. Ayrıca, sektörle gerçekleştirilen toplantılar sonucunda kota dağılımında değişiklikler yapılarak mücevher ihracatçılarına daha fazla kota tahsis edilmiştir.

Şu anda, aylık 12 tonluk işlenmemiş altın ithalatı kotasının belirli bir dağılıma sahip olduğu belirtilmiştir. Kota uygulaması, mücevher ihracatçıları, kuyum işletmeleri ve yetkilendirilmiş kıymetli madenler aracı kuruluşları için farklı oranlarda geçerli olmaktadır. Bu şekilde, altın ithalatında yaşanan artışın cari dengeye olan olumsuz etkisinin azaltılması hedeflenmektedir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan Altın İthalatında Önemli Duyuru! – İşlenmemiş altın ithalatında kota uygulaması başladı.
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin