1. Haberler
  2. Gündem Haberleri
  3. Türkiye, İsrail’in Gazze’ye saldırıları için müthiş diplomatik hamleler yapıyor!

Türkiye, İsrail’in Gazze’ye saldırıları için müthiş diplomatik hamleler yapıyor!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarını durdurma çabalarını 7 Ekim 2023’ten bu yana yoğun bir şekilde sürdürmektedir. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Suudi Arabistan merkezli Al Arabiya televizyon kanalına verdiği mülakatta Türkiye’nin ateşkes ve arabuluculuk çabalarını anlattı. Fidan, Türkiye’nin önceliğinin ateşkes olduğunu ve Katar ile işbirliği içinde olduklarını belirtti. Aynı zamanda Dışişleri Bakanı, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye’nin İstanbul ziyareti sırasında Başkan Recep Tayyip Erdoğan ile de bir araya geldiklerini ve ateşkese ulaşma konusunda görüş alışverişinde bulunduklarını ifade etti. Türkiye’nin, 2008-2009’daki Gazze savaşından bu yana ateşkes çabalarının içinde yer aldığını ve bu konuda aktif rolü olduğunu vurgulayan Fidan, şu anda bu konuda uğraştıkları en önemli konunun ateşkesin sağlanması olduğunu belirtti.

Fidan ayrıca, ateşkesin ardından Gazze’de ne olacağı konusunun da ele alındığını ve daha büyük bir stratejik mesele olan sorunun nasıl kalıcı olarak çözülebileceğinin araştırıldığını söyledi. Türkiye’nin 1967 sınırlarına dayalı iki devletli çözüm için uluslararası toplumu harekete geçirmeye çalıştığını ve Hamas’a bu konuda desteği sunduğunu belirten Fidan, İsrail’in Filistin toprağında sürekli genişleme politikası izlediğini ve uluslararası topluma Hamas’ı radikal bir örgüt olarak göstererek asıl hedefini gizlemeye çalıştığını dile getirdi. Fidan, İsrail’in 1967 sınırlarını kabul etmesi gerektiğine dikkat çekerek, bu durumun Filistinlilerin ve Hamas’ın talepleriyle uyumlu olduğunu ifade etti.

Dışişleri Bakanı, savaşın bölgedeki diğer ülkelere yayılma ihtimaline ve İran-İsrail arasındaki gerginliğin büyük bir savaşın habercisi olabileceğine de değindi. Türkiye’nin bu konudaki kaygıları olduğunu ve İran ve İsrail arasında temaslar kurarak tarafların yanlış anlaşılmalarını engellemeye çalıştıklarını belirtti. Ayrıca Türkiye-Suudi Arabistan ilişkilerinin son derece iyi bir rotada ilerlediğini ve Filistin meselesinde fikir birliği ve eylem birliği içinde olduklarını vurguladı.

Son olarak, Fidan, uluslararası toplumun insani yardımları ve gazetelerin haklarını koruması gerektiğini dile getirerek, ateşkesin sağlanması ve Filistin devletinin kurulması için atılacak adımların önemini vurguladı. Türkiye’nin, ateşkes sürecindeki arabuluculuk rolünü ve çabalarını sürdürmeye devam edeceğini belirtti.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Türkiye, İsrail’in Gazze’ye saldırıları için müthiş diplomatik hamleler yapıyor!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin