1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Fed Faiz İndirimi Beklentileriyle Küresel Piyasalar Pozitif Seyirde

Fed Faiz İndirimi Beklentileriyle Küresel Piyasalar Pozitif Seyirde

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Küresel piyasalar, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz indirimlerine bu sene başlayacağı beklentileriyle olumlu bir seyir izliyor. ABD’de açıklanan makroekonomik veriler ise piyasaların yönünü etkilemeye devam ediyor. Geçen hafta açıklanan veriler, iş gücü piyasasının yavaşladığına dair işaretler verirken, enflasyon endişelerini azaltarak Fed’in faiz indirimlerine başlayabileceği tahminlerini güçlendiriyor.

Fed’in bu yıl en az bir faiz indirimi yapması beklenirken, bu adımın eylül ayında gerçekleşeceği tahmin ediliyor. Fed yetkililerinin açıklamaları da bu yöndeki beklentileri şekillendiriyor. Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin, iş gücü piyasasının güçlü olmasının bir resesyonun olmadığını ortaya koyduğunu belirtirken, ekonominin daha da yavaşlayabileceğini ifade ediyor. New York Fed Başkanı John Williams ise para politikasının şu anda “iyi bir yerde” olduğunu vurguluyor.

Bu durum, analistlere göre ABD ekonomisinin “yumuşak iniş” yapabileceği beklentilerinin güçlendiğini ve pay piyasalarını olumlu etkilediğini gösteriyor. Tahvil piyasalarında da alış ağırlıklı bir seyir görülürken, ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi 9 Nisan’dan bu yana ilk kez yüzde 4,50’nin altında kapandı. Dolar endeksi 105 seviyesinin üzerinde tutunurken, altının ons fiyatı 2.323 dolardan alıcı buluyor.

Brent petrolün varil fiyatı ise dün artış kaydettikten sonra yatay seyirle 83,3 dolarda bulunuyor. İsrail ile Filistin arasındaki ateşkes görüşmeleri de petrol fiyatları üzerinde etkili olabilecek bir gelişme olarak takip ediliyor.

ABD borsaları dün alıcılı bir seyir izlerken, Nasdaq endeksi yüzde 1,19, S&P 500 endeksi yüzde 1,03 ve Dow Jones endeksi yüzde 0,46 artış kaydetti. Avrupa ve Asya borsaları ise farklı seyirler izliyor. Avrupa’da pozitif bir seyir öne çıkarken, Asya’da karışık bir tablo görülüyor. Japon yenindeki gelişmelerin yatırımcıların odağında olduğu Asya borsalarında Japonya’nın döviz yetkilisi Masato Kanda hükümetin dövize müdahale etmesine gerek olmadığını belirtti.

Yurt içinde ise Borsa İstanbul dün satıcılı bir seyir izledi. BIST 100 endeksi günü önceki kapanışa göre yüzde 0,10 azalışla 10 bin 267,09 puandan tamamladı. Dolar/TL ise günü önceki kapanışının yüzde 0,1 altında 32,2921’den tamamladı. Analistlere göre teknik açıdan BIST 100 endeksinde 10 bin 300 ve 10 bin 400 seviyelerinin direnç, 10 bin 200 ve 10 bin 100 puanın destek konumunda olduğu belirtiliyor. Bu sabah ise Almanya ve Avro Bölgesi’nde açıklanacak verilerin takip edileceği bildiriliyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Fed Faiz İndirimi Beklentileriyle Küresel Piyasalar Pozitif Seyirde
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin