Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis), nisan ayına ait iflas başvuruları verilerini açıkladı. Buna göre, nisan ayında geçen yılın aynı dönemine göre iflas başvuruları yüzde 28,5 artış gösterdi. Mart ayında ise bir önceki yıla göre yüzde 12,3 artış yaşanmıştı. Destatis iflasların istatistiklere yansımasının mahkeme kararından sonra olduğunu ve Haziran 2023’ten beri yıllık bazda çift haneli büyüme oranlarına şahit olduklarını bildirdi.
Ofis tarafından açıklanan şubat ayına ait nihai verilere göre, şubat ayında iflas eden işletme sayısı bir önceki yıla göre yüzde 31,1 artış göstererek 1785’e yükseldi. En fazla iflas vakası yaşanan sektörler ise her 10 bin şirkette 9 vaka ile taşımacılık ve depolama, ve her 10 bin şirkette 8 vaka ile imalat ve inşaat sektörleri oldu. İflas talepleriyle ilgili alacaklılara ödenmesi gereken borç miktarı 4,1 milyar avro olarak kaydedildi.
Ayrıca, kurumsal iflaslar dışında şubatta 5 bin 795 birey de kişisel iflas başvurusunda bulundu. Bu rakam, bir önceki yıla göre yüzde 12,3 artış gösterdi. Geçen yıl Alman ekonomisi, enflasyonun yüksek seviyelerde seyretmesi, enerji fiyatlarının artması, yatırımların düşmesi ve zayıf dış talep nedeniyle yüzde 0,3 daralmıştı. Almanya, G7 ülkeleri içinde daralan tek ekonomi olmuştu.
Ülke ekonomisi, geçen yılki durgunluktan sonra bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 0,2 büyüme kaydederek teknik resesyondan kıl payı kurtuldu. Ancak imalat sektöründeki kalıcı zayıflık nedeniyle ekonomi hala kırılganlığını koruyor. Alman hükümeti, 24 Nisan’da yüzde 0,2 olarak açıkladığı büyüme beklentisini, yaşanan hafif konjonktürel iyileşme işaretleriyle revize ederek yüzde 0,3’e yükseltti. Bu durum, ekonominin gelecekteki seyrine yönelik belirsizlikleri de beraberinde getiriyor.