Türkiye’nin kredi notu yükselirken, TL varlıklara olan ilgi artıyor. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları, Türkiye’nin kredi notunu yükseltirken, TL varlıklara olan ilginin arttığını belirtiyor. Bu durum Türkiye’nin risk primini olumlu yönde etkilerken, fonlama maliyetlerinde de iyileşme görülüyor. 5 yıllık kredi risk primi (CDS), 276 baz puana gerileyerek Şubat 2020’den bu yana en düşük seviyeye ulaştı ve Kovid-19 öncesi seviyelere döndü.
Türkiye’nin CDS’deki düşüş, uluslararası yatırımcı ilgisini de yansıtıyor. Kredi derecelendirme kuruluşlarının olumlu değerlendirmeleri, ekonomi yönetiminin dezenflasyon politikaları ve Türkiye’nin dış finansmana erişimini artırma çabaları ile birlikte CDS’in düşüşü devam ediyor. Analistler, Türkiye’nin yurt dışı swap kanallarını açma adımlarının da bu düşüşte etkili olduğunu belirtiyor.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye ekonomisine güvenin artması ve öngörülebilirliğin sağlanmasının dış finansmanı olumlu etkilediğini belirtiyor. Şimşek’e göre, 2023’ün ilk 5 ayında net portföy çıkışı yaşanırken Haziran 2023’ten Şubat 2024’e kadar 16,8 milyar dolarlık net portföy girişi gerçekleşti.
Geçen hafta Standard & Poor’s (S&P) Türkiye’nin kredi notunu “B+”ya yükseltti. S&P, Türkiye’de para, maliye ve gelir politikaları arasındaki koordinasyonun iyileşeceğine inanarak portföy girişlerinin artacağını, cari açığın daralacağını ve enflasyonun düşeceğini öngördü. Fitch Ratings ve Moody’s de Türkiye’nin kredi notunu yükseltirken, not görünümlerini pozitife çevirdi. Analistler, gelecek dönemde enflasyonun yavaşlaması ve cari açığın azalması halinde Moody’s’in Türkiye değerlendirmesinde not artışı yapabileceğini öngörüyor.