6 Şubat’ta gerçekleşen ve 11 ili etkileyen depremin ardından, Türkiye’de aktif fay hattı haritası güncellendi. Dr. Öğr. Üyesi İbrahim Behram Uğur, önceden Şırnak’tan geçen ancak aktif olmayan 2 farklı fay hattının bulunduğunu belirtti. 2012 yılında Şırnak’ta meydana gelen 2 deprem ile birlikte bu fay hatlarının aktif hale geldiğini ve güncel diri fay hattı haritasının yeniden çizildiğini öne sürdü.
Dr. Uğur, Türkiye’nin bir deprem bölgesi olduğunu hatırlatarak, özellikle Doğu Anadolu fayı ve Güney Doğu Anadolu bindirme fayı gibi aktif fay hatlarının varlığına dikkat çekti. Şırnak ilini ilgilendiren Cizre fay hattının da aktif olarak değerlendirildiğini ve deprem tehlikesi açısından önemli bir bölgede olduğunu belirtti.
Bina yapımında kullanılan malzemelerin kalitesine vurgu yapan Dr. Uğur, özellikle C30 sınıflandırmasına sahip beton ve inşaat demirinin yeterli olması gerektiğini söyledi. Ayrıca, bina rejitelerinin arttırılması için perde betonunun kullanılmasının önemine değindi.
İçişleri Bakanlığı tarafından 6 Şubat’ta gerçekleşen depremin ardından görevlendirilen Dr. Uğur, deprem bölgesindeki yapıları incelediklerini ve eski binaların deprem yönetmeliklerine uygun olmadığını tespit ettiklerini aktardı. Yeni yapılan binaların ise genellikle güvenli olduğunu belirten Dr. Uğur, 2018 deprem yönetmeliğine uygun şekilde inşa edilen binaların diğerlerine nazaran daha güvenli olduğunu ifade etti.