1. Haberler
  2. Dünya Haberleri
  3. Endonezya’da Marapi Yanardağı Patladı: En Az 41 Kişi Hayatını Kaybetti!

Endonezya’da Marapi Yanardağı Patladı: En Az 41 Kişi Hayatını Kaybetti!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Endonezya’nın Sumatra Adası’nda bulunan Marapi Yanardağı patladı. Cumartesi günü yaşanan şiddetli yağmur, yanardağın en aktif olduğu Marapi Dağı’ndan kül ve kayaların kaymasına neden oldu. Bu kaymalar sonucunda ‘soğuk lav’ akıntıları ve su baskınlarıyla birlikte en az 41 kişi hayatını kaybetti. Ayrıca, bölgedeki 100’den fazla ev, cami ve kamu binası da zarar gördü. Olayın ardından kaybolan 17 kişinin ise bulunamadığı bildirildi.

Marapi Yanardağı’ndan kayan volkanik madde ve çakıl taşlarından oluşan ‘soğuk lavdan’ kaçan Rina Devina, yaşadığı korku dolu anları anlattı. Devina, Marapi Dağı’ndan düşen büyük kayaların sesini duyduktan sonra cep telefonunu el feneri gibi kullanarak karanlıkta yolu bulmaya çalıştığını ifade etti. Evlerinden kayalar nedeniyle yerle bir olan dört komşusunun bu olayda hayatını kaybettiğini belirten Devina, olayın ardından bölgeye ulaşan ekiplerin Agam’ın Canduang köyünde 19 ceset bulduğunu söyledi. Ayrıca, Tanah Datar ilçesinde de dokuz kişinin ölü bulunduğu bilgisi paylaşıldı.

5 Aralık 2023 tarihinde yaşanan patlamada, Marapi Yanardağı’nda 23 dağcı hayatını kaybetmişti. Daha önce Şubat ayında Tanar Daha’da yaşanan su baskınlarında ise onlarca ev zarar görmüştü. Geçen ay meydana gelen patlamalarda küller gökyüzünde 2 kilometre yükseğe kadar ulaşmış, yollar kapanmış ve 11 binden fazla kişi tahliye edilmişti. Marapi Yanardağı, yerel Minang dilinde ‘Ateş Dağı’ anlamına gelmektedir.

Endonezya’da yaşanan bu felaket, bölgede büyük bir yıkıma ve insan kaybına neden oldu. Yanardağ patlamaları ve doğal afetler nedeniyle bölgedeki insanlar sürekli bir tehdit altında yaşamaktadır. Bu tür felaketlerin önlenmesi için daha etkili önlemler alınması ve insanların güvenliğinin sağlanması gerekmektedir. Endonezya’daki Marapi Yanardağı faciası, ülkenin doğal afetlere karşı ne kadar savunmasız olduğunu göstermiştir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Endonezya’da Marapi Yanardağı Patladı: En Az 41 Kişi Hayatını Kaybetti!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin