İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), kentte doğalgaz dağıtımıyla görevli olan İgdaş’ı halka arz ederek özelleştirme planları yapmaktadır. Bu karar, CHP’nin İBB Meclisinde çoğunluğu ele geçirmesinin ardından alınmıştır. İBB Finansman Şube Müdürü Neslihan Vural, bu durumun finansman sağlanması konusunda ilerlemeler kaydedilmesini sağladığını belirtmiştir. Önceden bir projenin kabul edilmesi için yaklaşık bir yıl gerektiğini ifade eden Vural, şu an karar alma sürecinin oldukça hızlı olduğunu vurgulamıştır.
İgdaş’ın halka arzı planı 2010’lu yıllarda gündeme gelmiş ancak hayata geçmemiştir. Vural, daha yüksek doğalgaz tarifesi onaylandığı takdirde İgdaş’ın değerlemesinin 10 milyar dolara kadar çıkabileceğini belirtmiştir. İBB’nin İgdaş’taki hissesini yüzde 90’dan fazlasından yüzde 20’nin altına düşürmeyi amaçladığını dile getiren Vural, İgdaş’ın 2022 yılında 35,8 milyar lira (1,1 milyar dolar) gelir elde ettiğini açıklamıştır.
Vural, özelleştirmeye destek verdiğini ifade etmiş ve belediyenin asli işlevlerine geri dönmesi gerektiğini düşündüğünü belirtmiştir. İBB Meclisi’nin halka arz izninin halen geçerli olduğunu aktaran Vural, yatırım bankalarıyla çalışmadan önce şirketin ana sözleşmesinin gözden geçirilmesi gerektiğini ifade etmiştir.
İstanbul’un 16 milyon kişiye ev sahipliği yaptığı ve Türkiye ekonomisinin üçte birini oluşturduğu bilinmektedir. Şehirde birçok finansmana ihtiyaç duyulan proje bulunduğunu dile getiren Vural, bu projeler arasında atık kaynaklı enerji santrali, yeni metro hatları ve taksi filosunun genişletilmesi gibi planlar olduğunu belirtmiştir. Tüm projelerinin yeşil ve ESG kriterlerine uygun olduğunu söyleyen Vural, bu nedenle finansman konusunda sıkıntı yaşamayacaklarını ifade etmiştir.
Vural ayrıca, İBB’nin uluslararası finans kuruluşlarından 1 milyar euroluk (1,1 milyar dolar) finansman sağlamayı hedeflediğini açıklamıştır. Bu doğrultuda ESG tahvil satışları, yeşil kira sertifikaları ve diğer finansal araçlar kullanılacaktır. Bank of America ve BancTrust Investment Bank tarafından oluşturulan bir SPV aracılığıyla yurtdışından 225 milyon dolarlık kaynak sağlanacak ve İBB’ye borç verilecektir.