İstanbul Planlama Ajansı (İPA), Nisan 2024 tarihinde “İstanbul Barometresi Araştırması” verilerini yayımladı. Araştırma kapsamında 1000 İstanbullu ile telefon görüşmeleri yapılarak ev içi gündemleri hakkında bilgi alındı. Ankete katılanların büyük çoğunluğu, yüzde 44,8’i nisanda ev içinde ekonomik sorunları konuştuğunu belirtti. Ayrıca yüzde 42,8’i ise yeterli gıdaya ulaşma konusunda endişe yaşadığını ifade etti.
Katılımcıların yüzde 31,6’sı Nisan ayında İstanbul’un gündeminin 31 Mart yerel seçimleri olduğunu belirtti. İkinci sırada ekonomik sorunlar, yüzde 31,1 ile yer aldı. Üçüncü sırada ise yüzde 12,9 ile Beşiktaş’ta bir gece kulübünde meydana gelen kaçak tadilat yangınında 29 vatandaşın hayatını kaybetmesi bulunmaktadır.
Ankette kredi kartı kullananların yüzde 48’i aylık kredi kartı borcunun tamamını ödeyebildiğini belirtirken, yüzde 33,8’i asgari tutarı ödeyebildiğini ifade etti. Kredi kartı borcunu ödeyemeyenlerin oranı ise yüzde 7,2 olarak ölçüldü. Katılımcıların yüzde 20,5’i nisan ayında bazı ödemeleri yapamadığını ve borca girdiğini belirtirken, yüzde 9,8’i geçinmekte zorlandığını dile getirdi.
Ekonomik beklentilere yönelik yapılan araştırmada, katılımcıların yüzde 26,2’si Türkiye ekonomisinin iyileşeceğini, yüzde 38,5’i değişmeyeceğini, yüzde 35,3’ü ise kötüleşeceğini belirtti. Katılımcıların yüzde 25,7’si kendi ekonomilerinin iyileşeceğini düşünürken, yüzde 51,8’i değişmeyeceğini, yüzde 22,5’i ise kötüleşeceğini ifade etti.
İstanbul’un önde gelen sorunlarının başında ulaşım, ekonomik sorunlar ve sığınmacılar ve mülteciler geldi. Araştırmada, İstanbulluların en büyük sorunlarının yüzde 54 ile ulaşım, yüzde 45 ile ekonomik sorunlar ve yüzde 44,6 ile sığınmacı ve mülteciler olduğu belirlendi.
Ankette sorulan duygu durumlarına ilişkin değerlendirmelerde, İstanbulluların ortalama stres seviyesi 6,6, kaygı seviyesi 5,8, yaşam memnuniyeti 5 ve mutluluk seviyesi 5,5 olarak ölçüldü. Bu veriler, İstanbul’da yaşayanların genel ruh halini yansıtmaktadır.