1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Almanya’da Enflasyon Yükseliyor: Fiyatlar Düşerken Emekliye 180 Kilo Biftek!

Almanya’da Enflasyon Yükseliyor: Fiyatlar Düşerken Emekliye 180 Kilo Biftek!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Almanya’da enflasyon, corona ve Rusya-Ukrayna savaşı öncesi döneme dönüyor. Mart sonunda yıllık enflasyon yüzde 2 iken nisan sonunda yüzde 2.2’ye yükseldi. Çarşı pazarda fiyatlar düşüyor. Örneğin, 1800 Euro emekli maaşı olan bir Alman bir ayda kilosu 9,99 Euro olan biftekten 180 kilo alabiliyor. Türkiye’de ise kilo fiyatı 600 TL olsa bile, bir Türk emekli 10 bin TL maaşıyla sadece 16 kilo biftek alabiliyor. Asgari ücretteki fark daha da büyük. Başbakan Scholz, gelecek yıl asgari ücreti saatte 15 Euro yapmayı vaat etti ve böylece asgari ücret brüt 3000 Euro olacak.

Almanya’da bir litre taze süt 0,90 Cent, bir kilo kıyma 6 Euro ve bir kilo iyi kalite beyaz kuşkonmaz 5,60 Euro’a düştü. Nisan sonunda enflasyondaki 0.2 puanlık artışın sebebi, corona döneminde indirilen KDV’nin tekrar yüzde 19’a çıkarılmasıydı. Bu artışlar nedeniyle, fiyatlar geçen yıla göre yüzde 1,2 oranında arttı.

Yıllık enflasyonun yüzde 2’leri bulduğu Almanya’da günlük alışverişte düşen fiyatlar dikkat çekiyor. Ülkede enflasyon, Türkiye’nin 30’da biri kadardır. Gıda fiyatları Türkiye’nin altında seyretmektedir.

Birçok ürün, Türkiye’nin yarı fiyatına ya da en az yüzde 25 daha ucuza Almanya’dan alınabilmektedir. Türkiye’ye seyahat edenler, artık Almanya’dan alıp Türkiye’ye götürdükleri rakı ve pastırmanın yerine, Türkiye’den alınan ürünleri tercih ediyorlar.

Almanya’da asgari ücretli saatte 12,41 Euro kazanıyor ve bu rakam önümüzdeki yıl 15 Euro’ya çıkarılacak. Eğer bu hedef tutarsa, bir asgari ücretli haftada 48 saat çalışarak brüt 3 bin Euro kazanacak. Aylık net ücretler de ortalama 2 bin 300 Euro civarında olacak. Ayrıca, Almanya’da emekli maaşları temmuz ayında ortalama yüzde 4.3 oranında artacak ve erkek emeklilerin maaşı 1800 Euro, kadın emeklilerin maaşı ise 1700 Euro olacak.

Sonuç olarak, Almanya’dan emekli olanların Türkiye’de yaşama planları zorlaşıyor çünkü Almanya şu anda Türkiye’den daha uygun bir yaşam maliyetine sahip.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Almanya’da Enflasyon Yükseliyor: Fiyatlar Düşerken Emekliye 180 Kilo Biftek!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin