1. Haberler
  2. Siyaset Haberleri
  3. Anadolu Üniversitesi’nde Yolsuzluk Skandalı: Büyükerşen ve 4 Kişi Hakkında İddianame Hazırlandı

Anadolu Üniversitesi’nde Yolsuzluk Skandalı: Büyükerşen ve 4 Kişi Hakkında İddianame Hazırlandı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yılmaz Büyükerşen, 1979 yılında Anadolu Üniversitesi’nde Eğitim, Sağlık ve Bilimsel Araştırma Çalışmaları Vakfı’nı (ESBAV) kurdu. Bunun içerisinde özel okul, misafirhane ve otel işletmeleri bulunan 20 farklı şirket de faaliyet göstermekteydi. Ancak 2020 yılında, Anadolu Üniversitesi vakıflarına ait hisselerin satılması sonucu üniversitenin bu şirketlerle olan bağı kopmuş oldu. Vakıf Başkanı Büyükerşen’in yanı sıra Prof. Dr. Ahmet Durmaz, Prof. Dr. Erol Nezih Orhon, Doç. Dr. Yavuz Tuna ve 2019 yılında emekli olan Çetin Kaya’nın yöneticilik yaptığı şirketlerde yolsuzluk ve usulsüzlük yapıldığı iddialarıyla Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu’na ihbar gönderildi. Kurul, hazırladığı raporla birlikte soruşturmanın açılmasını önerdi ve Eskişehir Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu.

Yılmaz Büyükerşen ve 4 kişi hakkında güveni kötüye kullanma ve haksız mal edinme iddialarıyla bir soruşturma başlatıldı. Eskişehir 8’inci Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen iddianamede, Büyükerşen ve diğer şüphelilerin vakıf ve bağlı şirketleri üzerinden mülk edinme suçlamaları yer aldı. İddianamede, vakıf bünyesinde bulunan 20 şirket içerisinde yer alan ETAM Eğitim A.Ş., Tuna Turistik A.Ş. ve ETAM Eğitim Ltd. Şti’nin hisselerinin satılmasıyla Yılmaz Büyükerşen ve ailesinin mülk edindiği iddia edildi.

İddianamede, 6 gayrimenkul ve taşınmazın Prof. Dr. Ahmet Durmaz’a rayiç bedellerin altında satıldığı ve vakfa ait şirketlerin zarara uğratıldığı belirtildi. Ayrıca, Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi’nde yer alan mülkün yüksek bir fiyata satılarak başka bir vakıf şirketindeki payın artırıldığı ve böylece Yılmaz Büyükerşen ve ailesinin hisselerinin değerinin arttığı iddialarıyla karşılaşıldı. Büyükerşen ve Durmaz’ın mal varlıklarında yapılan incelemede de mal beyanlarıyla uyumsuzluklar tespit edildi.

İddianame, Yılmaz Büyükerşen ve Ahmet Durmaz hakkında ağır cezalar talep etti. Güveni kötüye kullanma suçundan 2 yıldan 14 yıla kadar hapis cezası ve haksız mal edinme suçundan 3 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası talep edildi. Diğer şüpheliler için de benzer suçlardan cezalar istendi. Ancak tüm şüpheliler suçlamaları kabul etmediler. Yılmaz Büyükerşen, geçmişte Anadolu Üniversitesi’nin rektörlük görevini yapmış ve 25 yıl Eskişehir Belediye Başkanı olarak görev yapmıştır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Anadolu Üniversitesi’nde Yolsuzluk Skandalı: Büyükerşen ve 4 Kişi Hakkında İddianame Hazırlandı
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin