1. Haberler
  2. Gündem Haberleri
  3. İran’da Cumhurbaşkanlığı Seçimi Tarihi Belli Oldu: İbrahim Reisi’nin yerine kim geçecek?

İran’da Cumhurbaşkanlığı Seçimi Tarihi Belli Oldu: İbrahim Reisi’nin yerine kim geçecek?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin hayatını kaybettiği helikopter kazasının ardından, geçici olarak atanan Birinci Başkan Yardımcısı Muhammed Muhbir, Cumhurbaşkanlığı Seçimi tarihini belirlemek için Meclis Başkanı Muhammed Bakır Kalibaf ve Yargı Erki Başkanı Gulamhüseyin Muhsin Ejei ile bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmenin sonucunda Cumhurbaşkanlığı Seçimi’nin 28 Haziran’da yapılacağı duyuruldu.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerine aday olmak isteyenlerin 30 Mayıs ile 3 Haziran tarihleri arasında başvuruda bulunmaları gerekecek. Seçim tanıtım çalışmaları ise 12 Haziran’dan 27 Haziran’a kadar devam edecek. İran Anayasasına göre, yeni cumhurbaşkanının 50 gün içinde seçilmesi gerektiği belirtiliyor. Bu süre zarfında meclis başkanı, yargı erki başkanı ve birinci cumhurbaşkanı yardımcısından oluşan bir kurul düzenlemeler yapacak.

Cumhurbaşkanı Reisi, İran-Azerbaycan sınırında bir baraj açılış törenine katıldıktan sonra helikopter kazası geçirdi. Kazada Reisi’nin yanı sıra Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ve diğer yetkililer de bulunuyordu. Türkiye, İran’ın talebi üzerine arama kurtarma faaliyetlerine yardımcı olmak amacıyla Akıncı insansız hava aracını görevlendirdi ve helikopterin enkazının tespit edilmesine yardımcı oldu. Ancak enkaza ulaşan İranlı ekipler, kazadan sağ kurtulan olmadığını belirledi.

İran’da cumhurbaşkanları, Anayasayı Koruyucular Konseyi tarafından onaylanmış adaylar arasından halk oylaması ile seçiliyor. Bu nedenle Cumhurbaşkanlığı Seçimi önemli bir süreç olarak karşımıza çıkıyor. Geçici Cumhurbaşkanı Muhammed Muhbir’in Reisi’nin yerine atandığı süreçte, ülke siyasetinde belirsizlikler yaşanabilirken, seçimin önümüzdeki günlerde yapılacak olması, İran halkı ve uluslararası toplum tarafından merakla bekleniyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
İran’da Cumhurbaşkanlığı Seçimi Tarihi Belli Oldu: İbrahim Reisi’nin yerine kim geçecek?
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin