Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesinin ardından binlerce Rus göçmen, Türkiye’ye yerleşerek ikamet sorunları ve artan maliyetler nedeniyle son bir yıl içinde farklı ülkelere taşındı. Şubat 2022’de başlayan savaşla birlikte Türkiye’ye yerleşen Ruslar arasında işgale karşı çıkanlar ve yaptırımlardan kaçanlar bulunmaktaydı. Ancak resmi verilere göre, 2022 sonunda Türkiye’de oturma izni olan Rus vatandaşlarının sayısı 154 binden 2023’ün sonunda 96 bine geriledi.
Bazı Rus göçmenler, oturma izni almakta zorlandıkları için Türkiye’yi terk ederek Sırbistan ve Karadağ gibi Avrupa ülkelerine gittiler. Artan geçim masrafları, yaptırımların etkisi ve askerlik endişeleri de Rusların Türkiye’yi terk etmesinde rol oynadı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna’daki savaş için askere alımları artırması, birçok Rus’un Türkiye’den ayrılmasına sebep oldu.
Öte yandan, Türkiye’de oturma izni almakta zorluk çeken Rus göçmenlerin sayısının artması, Türkiye Göç İdaresi Başkanlığı’nın dikkatini çekti. Rusların Türkiye’yi terk etmeleriyle ilgili net verilere sahip olmayan Kremlin’in aksine, Danimarka Mülteci Konseyi’nin açıklamasına göre savaştan bu yana yaklaşık 800 bin Rus vatandaşı yurtdışına yerleşti.
Rusların Türkiye’yi terk etmesinin sebeplerinden biri de, Türkiye’de ekonomik zorluklar ve yabancılara karşı artan baskılar olarak belirtiliyor. Varlıklı Ruslar, Türk vatandaşlığına geçmek için konut satın alsa da bürokratik sorunlar ve belirsizlikler pek çok kişiyi endişelendiriyor. Türkiye’de yaşayan Rus muhalifler de, siyasi baskılar ve davalardan kaçmak için ülkeyi terk etmek zorunda kaldılar.
Eva Rapoport gibi bazı Rus göçmenler, Türkiye’den ayrılma kararı alırken, Türkiye’deki insan hakları ve toplanma özgürlüğündeki kısıtlamalara da dikkat çekiyor. Navalny’nin ölümü sonrası Türkiye’de bile insan hakları konularında hassasiyetin artması, bazı Rusların Türkiye’yi terk etmesinde etkili olmuştur. Türkiye’den ayrılan Ruslar, yeni hayatları için Avrupa ülkelerini ve Güney Amerika ülkelerini tercih etmektedirler.