2021 yaz aylarında, Muğla’da meydana gelen orman yangınları büyük bir felakete sebep oldu. 29 Temmuz 2021 tarihinde Marmaris’te başlayan yangın, Bodrum Güvercinlik, Menteşe, Köyceğiz, Milas ve Kavaklıdere gibi bölgelere de sıçradı ve 12 Ağustos’a kadar devam etti. 52 bin 20 hektar ormanlık alanın zarar gördüğü yangınlar, bölgeyi adeta alevlerin içine soktu.
Aydın’da yaşayan 26 yaşındaki İbrahim Soncul, uyuşturucu ticareti suçundan yakalandıktan sonra, cep telefonundan çıkan izler onun orman yangınlarının arkasında olabileceğini gösterdi. Bodrum Meşelik’te çıkan yangınla ilgili şüpheli bir mesaj gönderdiği tespit edilen Soncul, yangının çıktığı tarihte o bölgede olduğu belirlendi.
Sanık olarak belirlenen Soncul’un, PKK terör örgütü mensubu Tekoşer ile iletişime geçtiği ve orman yakma talimatı aldığı ortaya çıktı. Tekoşer’in Soncul’u yönlendirerek ve maddi destek sağlayarak orman yakmaya ikna ettiği belirlendi. Sanık Soncul, yangın çıkarmak için karşılığında 100 bin TL aldı ve yangının fotoğraflarını çekip örgüt üyelerine gönderdi.
Muğla 2. Ağır Ceza Mahkemesi, Soncul’a ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi. Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozma ile terör örgütünün faaliyeti kapsamında devlet ormanını yakma suçlarından dolayı cezalandırılan Soncul’a toplamda 15 bin gün adli para cezası da verildi. Mahkeme, Soncul’un pişmanlık göstermediğini belirterek herhangi bir indirim uygulamadı.
Sonuç olarak, orman yangınlarına sebep olan bu tür suçların ciddiyeti ve beraberinde getirdiği zararlar açısından caydırıcı cezaların verilmesi önem taşımaktadır. Yangınların oluşum sürecinde suç ortaklarına maddi destek sağlayarak, talimat vererek ya da doğrudan yangın çıkaran kişilerin yargı önünde hesap vermeleri, benzer olayların önlenmesi için gereklidir. Bu tür suçların önlenmesi ve yangınların kontrol altına alınması için yasal düzenlemeler ve etkin denetim mekanizmalarının hayata geçirilmesi büyük bir önem arz etmektedir.