1. Haberler
  2. Gündem Haberleri
  3. Türkiye ve Venezuela Arasında Önemli İlişkiler Gelişiyor

Türkiye ve Venezuela Arasında Önemli İlişkiler Gelişiyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Venezuela Dışişleri Bakanı Yvan Gil ile Dışişleri Bakanlığı’nda bir araya gelen Bakan Fidan, görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Bakan Fidan, Türkiye’nin Latin Amerika ve Karayipler açılımındaki merkezi olan Venezuela ile ilişkilerinin her alanda ilerlediğini vurgulayarak, son yıllarda yapılan ziyaretler, anlaşmalar ve ticaretin artışıyla Türkiye’nin Latin Amerika’da etkin bir aktör haline geldiğini belirtti. Bakan Fidan, Bakanlık olarak bu ilişkileri daha etkin bir şekilde yönetmek amacıyla Latin Amerika ve Karayipler’e odaklanan yeni bir genel müdürlük kurduklarını söyledi.

Görüşmenin önemli konularından biri de Filistin meselesi ve Gazze’deki durumdu. Bakan Fidan, Venezuela ile aynı düşüncede olduklarını ve uluslararası platformlarda Gazze’deki katliamın durdurulması ve Filistin Devleti’nin tanınması konusunda birlikte çalıştıklarını ifade etti.

Venezuela Dışişleri Bakanı Gil, Türkiye ile Venezuela arasındaki ticaret hacminin bu yıl 1 milyar doların üzerine çıkmasını hedeflediklerini ve önümüzdeki yıllar için 3 milyar dolarlık bir hedef belirlediklerini dile getirdi. Gazze’deki krizin sona ermesi ve Filistin’in bağımsızlığı konusunda ortak adımlar atmaya devam ettiklerini vurgulayan Gil, insanlık suçlarının cezalandırılması gerektiğini belirtti.

Bakan Fidan, üç Avrupa ülkesinin Filistin’i tanıma kararını memnuniyetle karşıladıklarını ve Türkiye’nin İsrail’e karşı yürüttüğü diplomasi ve baskı çalışmalarının sonuçlarını görmekten mutluluk duyduklarını söyledi. İsrail’in uluslararası alanda yalnızlaşmasının önemine vurgu yapan Fidan, bu mücadelenin uzun soluklu olduğunu ve kararlılıkla sürdürülmesi gerektiğini belirtti.

Görüşme sırasında imzalanan anlaşmalar arasında Türkiye-Venezuela Dördüncü Ortak İşbirliği Komisyonu Toplantısı Ortak Bildirisi, Sağlık ve Tıp Bilimleri Alanlarında İşbirliği Anlaşması, Sivil Havacılık Kurumları arasında Teknik İşbirliğine dair Mutabakat Zaptı, Görsel-İşitsel Hizmetlere Dair Ortak Yapım Anlaşması, Eğitim Alanında İş Birliğine İlişkin 2024-2026 Dönemi Uygulama Programı, Venezuela’daki Türkiye Maarif Vakfı Okullarına İlişkin Anlaşma, 2025-2027 Turizm Uygulama Programı, Yükseköğretim Bursları Alanında İşbirliği Protokolü, Teresa Carreno Tiyatrosu Vakfı ile Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü arasında Mutabakat Zaptı bulunmaktadır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Türkiye ve Venezuela Arasında Önemli İlişkiler Gelişiyor
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin