1. Haberler
  2. Gündem Haberleri
  3. Marmaris Yer Fıstığı Ekimi Programıyla Bereketli Bir Başlangıç!

Marmaris Yer Fıstığı Ekimi Programıyla Bereketli Bir Başlangıç!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Marmaris Kaymakamı Nurullah Kaya, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Nejmettin Kaya, İlçe Milli Eğitim Müdürü Serap Aksel ve diğer vatandaşlar, Coğrafi İşaretli Marmaris Yer Fıstığı Ekimi programına katıldı. Programda ilk ekimi Marmaris Kaymakamı Kaya gerçekleştirerek, bereketli bir sezon geçmesi temennisinde bulundu. Daha sonra ise ekim işlemleri İlçe Tarım ve Orman Müdürü Nejmettin Kaya ve İlçe Milli Eğitim Müdürü Serap Aksel tarafından gerçekleştirildi.

Yerfıstığı, baklagiller familyasından olup tek yıllık ve yazlık olarak yetiştirilen bir sıcak iklim bitkisidir. Yerfıstığının meyveleri toprak altında oluştuğu için diğer bitkilerden farklılık gösterir. Tanelerinde yüksek yağ içeriği bulunan yerfıstığı, yağlı tohumlu bitkiler grubuna dahil edilir. Bu bitki, tropik ve subtropik sıcak iklim bölgelerinde yetiştirilir ve yüksek protein içeriğine sahiptir.

Yerfıstığının Türkiye’ye girişi hakkında kesin bilgiler olmamakla birlikte, 1827 yılında Libya Trablusgarb’dan getirilen bir miktar tohumla deneme amaçlı Türkiye’de yetiştirilmeye başlanmıştır. 1908 yılında ise İstanbul’da denemelere devam edilmiş ve 1935 yılında Antalya’da kapsamlı araştırmalar yapılmıştır. Bugün ise Türkiye genelinde yerfıstığı üretimine devam edilmektedir.

Yerfıstığı ekiminde toprak sıcaklığı önemli bir faktördür. Türkiye’de, toprak sıcaklığının 13 derecenin üzerine çıktığı Nisan ve Mayıs ayları arasında ekim yapılmaktadır. Yerfıstığı kazık köklü bir bitki olduğundan, kendinden önce ekilen bitkilerin artıklarından faydalanır. Ayrıca, yerfıstığıyla münavebe yapılacak bitkiler belirlenirken dikkatli olunmalıdır. Bir dekar alana 8 kg tohum ekilirken, bu alandan yaklaşık 250 kilogram verim alınmaktadır.

Marmaris’te yapılan yer fıstığı ekimleri 21 Eylül 2022 tarihinde “Marmaris Yer Fıstığı” coğrafi işareti almıştır. Bu programla birlikte Marmaris’in yer fıstığı ekim miktarı 32 dekar olarak belirlenmiştir. Bu tarihten itibaren Marmaris Yer Fıstığı, coğrafi işaretli ürünler arasında yer alarak kalitesini ve özgünlüğünü koruyacaktır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Marmaris Yer Fıstığı Ekimi Programıyla Bereketli Bir Başlangıç!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin