1. Haberler
  2. Gündem Haberleri
  3. Diyarbakır Hafif Raylı Sistemi: 14 Yıldır Yalnızca Maketlerde Var!

Diyarbakır Hafif Raylı Sistemi: 14 Yıldır Yalnızca Maketlerde Var!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Diyarbakır’da 2010 yılında HDP’li Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir tarafından gündeme getirilen hafif raylı sistem projesi, 2012 yılında 250 milyon liralık maliyet çıkarılmasına rağmen bir türlü hayata geçirilemedi. 2014 yerel seçimlerinde belediye başkanı seçilen Gültan Kışanak da proje üzerinde çalıştı ancak sürekli ertelemelerle proje sadece lafta kaldı.

Kışanak’ın terör soruşturmasıyla tutuklanması üzerine 2016’da Ankara Etimesgut Kaymakamı Cumali Atilla kayyum olarak atandı. 2017’de proje onaylanarak basın toplantısıyla duyurulsa da hiçbir ilerleme kaydedilmedi. Atilla, proje kapsamında rayların çevresine özel izolasyon yapılacağını belirtti ancak proje sadece sözde kaldı.

2019 yerel seçimlerinde Atilla’nın seçimi kaybetmesiyle yerine HDP’li Dr. Selçuk Mızraklı başkan seçildi ancak 5 ay sonra Vali Hasan Basri Gülezoğlu kayyum olarak atandı. Gülezoğlu, proje hayata geçirme vaadiyle göreve geldi ancak adının geçtiği usulsüz işler dosyasıyla merkeze alındı ve proje bir kez daha ertelendi.

2022’de Ali İhsan Su’nun Vali olarak atanmasıyla hafif raylı sistem tekrar gündeme geldi ancak yine hiçbir adım atılmadı. 2024 yerel seçimlerinde AKP’nin vaadi arasına giren proje için İller Bankası 642 milyon lira ödenek gönderse de kayyumlar projeyle ilgilenmeyince para geri gönderildi. 2017’den bu yana proje için ayrılan paralar reklam panolarında kaldı.

DEM Parti’nin adayı Serra Bucak’ın seçilmesiyle proje tekrar yüzeye çıktı ancak 8 yıldır bekletilen proje için yeni vaatler yapıldı. 2040’a kadar sürekli artan bir yolcu kapasitesi hedeflenen projenin bu yıl içinde yapımına başlanması planlandı. 14 yılda 3 belediye başkanı, 3 kayyum gören Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nde projeyle ilgili herhangi bir adım atılmadı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Diyarbakır Hafif Raylı Sistemi: 14 Yıldır Yalnızca Maketlerde Var!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin