Milli Eğitim Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında Ortaöğretim Genel Müdürlüğü tarafından 9 dersin öğretim programı ile ortak metni, Temel Eğitim Genel Müdürlüğü’nce 10 dersin öğretim programı, Din Öğretimi Genel Müdürlüğü tarafından 7 dersin öğretim programı 26 Nisan tarihinde kamuoyuna sunuldu. 10 Mayıs’a kadar askıda kalan taslağa 67 bin 284 görüş ve öneri iletilmiş. Bu süreçte öğretmenlerden 38 bin 865 görüş ve öneri alınırken, sivil toplum kuruluşları ve diğer eğitim paydaşları ise 28 bin 419 görüş bildirmiştir. Toplamda %58’i öğretmenlerden %42’si diğer paydaşlardan gelen görüşlerin 1/3’ü ortak metne, 1/6’sı ise okul öncesi eğitim programına yöneliktir.
Görüş ve öneriler Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı tarafından değerlendirilmiş ve askı sürecinde her gün ilgili kurul komisyonlarıyla ve genel müdürlüklerle paylaşılmıştır. 67 bin 284 görüş ve öneri titizlikle tasnif edilmiş ve öğretim programlarında bazı genel düzeltmeler yapılmıştır. Görüş ve öneriler, şeffaflık, bilimsellik ve katılımcılık ilkelerine bağlı kalınarak öğretim programlarına yansıtılmıştır. Yeni müfredatın 26 dersi Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında 16-22 Mayıs tarihlerinde kurul gündemine alınmış ve görüşülmüştür. Yeniden incelenen müfredat, Talim ve Terbiye Kurulu tarafından onaylanmıştır.
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin de Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı’nın onayladığı yeni müfredatı onaylamıştır. Böylece Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli, tüm süreçleri tamamlayarak mufredat.meb.gov.tr adresinden erişime açılmıştır. Yeni müfredat, gelecek eğitim-öğretim döneminden itibaren kademeli olarak uygulanacaktır, başlangıç sınıfları ise okul öncesi, ilkokul 1. sınıf, ortaokul 5. sınıf ve lise 9. sınıftır.