1. Haberler
  2. Gündem Haberleri
  3. Deprem Uzmanı Yoshinori Moriwaki’den Türkiye’de Beklenen Deprem Bölgeleri Açıklaması

Deprem Uzmanı Yoshinori Moriwaki’den Türkiye’de Beklenen Deprem Bölgeleri Açıklaması

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yüksek inşaat mühendisi, mimar ve deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, Siirt’te bulunan İl Milli Eğitim Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen “Siirt Uluslararası Yeni Nesil Gençlik Söyleşileri ve Deprem Sempozyumu”na konuşmacı olarak katıldı. Moriwaki, kaza geçirmiş olmasına rağmen koltuk değnekleriyle sempozyuma katıldı ve Türkiye’de ve dünya genelinde meydana gelen depremler hakkında bilgi verdi.

Japon uzman Moriwaki, Doğu Anadolu Fay Hattı’nın ilerisinde yer alan Bingöl, Karlıova, Muş, Bitlis gibi bölgelerde deprem riski bulunduğunu belirtti. Siirt’in birinci derece deprem bölgesinde olmasına rağmen henüz 7’den büyük bir deprem yaşanmadığını belirten Moriwaki, ilerleyen dönemde büyük bir deprem beklemediklerini ifade etti.

Siirt’teki sempozyumda konuşan Moriwaki, Türkiye’de “Deprem Dede” olarak tanınan Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara’nın “Deprem öldürmez, bina öldürür.” sözünü hatırlatarak, bu düşüncede olduğunu belirtti. Ayrıca, 6 Şubat 2023’te Kahramanmaraş merkezli depremlerde yapı denetim sisteminin başarısını örnek gösteren Moriwaki, binların hasar görmesine rağmen çökmemesinin önemli olduğunu vurguladı.

Yapı stokunun yüzde 50’sinden fazlasının izinsiz olduğunu belirten Moriwaki, doğru şekilde inşa edilmiş binaların depremlere daha dayanıklı olduğunu savundu. Ayrıca, deprem tatbikatları ve yaşam üçgeninin önemine de değinen Moriwaki, deprem riski altındaki bölgelerde alınması gereken tedbirleri vurguladı.

Sempozyuma katılanlar arasında Vali Kemal Kızılkaya da vardı ve Japon uzmana plaket takdim etti. İl Emniyet Müdürü Necmettin Öztürk, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Emrullah Büyük, kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, arama kurtarma ekipleri ve öğrenciler de sempozyuma katılarak konuşmacının bilgilerinden faydalandılar.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Deprem Uzmanı Yoshinori Moriwaki’den Türkiye’de Beklenen Deprem Bölgeleri Açıklaması
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin