1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Türkiye Dünyanın En Pahalı Pasaportunu Çıkararak Dikkatleri Üzerine Çekti!

Türkiye Dünyanın En Pahalı Pasaportunu Çıkararak Dikkatleri Üzerine Çekti!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye, Avrupa Birliği ülkeleriyle yaşadığı vize sorunlarıyla gündemde yer alırken dünyanın en pahalı pasaportları listesinde ilk sırada yer alıyor. Henley Pasaport Endeksi’nde 52. sırada bulunan Türkiye, 10 yıllık pasaport almanın maliyeti 8,623.30 TL olarak belirlenmiştir. Bu rakam, 1 Ocak 2024 kuruyla 292.4 ABD dolarına veya güncel kurlarla 268 ABD dolarına denk gelmektedir. Türk pasaportuyla 118 ülkeye vizesiz seyahat mümkündür.

Dünyanın en pahalı pasaportları listesinde ikinci sırada Meksika yer almaktadır. 10 yıllık Meksika pasaportunun maliyeti 234 ABD dolarıdır ve pasaport sahipleri 161 ülkeye vizesiz seyahat edebilirler. Üçüncü sırada ise 228 dolarla Avustralya’nın pasaportu bulunmaktadır ve bu pasaportla 190 ülkeye vizesiz seyahat mümkündür. ABD pasaportu ise 167 dolarla dördüncü sırada yer alırken 189 ülkeye vizesiz seyahat imkanı sunmaktadır. Yeni Zelanda pasaportu ise 128 dolar maliyetiyle beşinci sırada yer almaktadır ve 190 ülkeye vizesiz seyahat olanağı sunmaktadır.

Dünyanın en güçlü pasaportları sıralamasında ise 194 ülkeye vizesiz seyahat imkanı sunan Fransa, Almanya, İtalya, İspanya, Singapur ve Japonya gibi ülkelerde pasaport maliyetleri Türkiye’nin çok altındadır. Fransa’da 10 yıllık pasaport maliyeti 94 dolar, Almanya’da 41 dolar, İtalya’da 126 dolar, İspanya’da 33 dolar, Singapur’da 53 dolar ve Japonya’da 115 dolar olarak belirlenmiştir.

Türkiye’nin dünyanın en pahalı pasaportları listesinde zirvede yer alması, ülke vatandaşlarının seyahat özgürlüğü üzerinde olumsuz etkilere neden olmaktadır. Diğer ülkelerin pasaport maliyetlerine ve vizesiz seyahat imkanlarına göre Türkiye’nin konumu dikkate alındığında, pasaport politikalarında revizyon yapılması ve vatandaşların seyahat olanaklarının artırılması gerekliliği ortaya çıkmaktadır. Vatandaşların daha fazla ülkeye vizesiz seyahat edebilmesi, turizm ve ticaret alanlarında ülkenin uluslararası arenadaki rekabet gücünü artırabilir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Türkiye Dünyanın En Pahalı Pasaportunu Çıkararak Dikkatleri Üzerine Çekti!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin