1. Haberler
  2. Gündem Haberleri
  3. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan İlk Kez Çin’e Ziyaret Düzenleyecek!

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan İlk Kez Çin’e Ziyaret Düzenleyecek!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi’nin davetine icabet ederek 3-5 Haziran tarihleri arasında Çin’e yapacağı ziyaret için hazırlıklarını sürdürüyor. Fidan’ın bu ziyareti, Türkiye adına Çin’e yapılan ilk ziyaret olma özelliği taşıyor. Ziyaret kapsamında Fidan’ın Çin Devlet Başkanı Yardımcısı Han Cıng ve Çin Komünist Partisi Merkezi Siyasi ve Hukuki İşler Komisyonu Başkanı Çın Vınçing ile de görüşmeler gerçekleştirmesi planlanıyor. Ayrıca Çin’de yaşayan Türk vatandaşlarıyla buluşması ve Pekin’in yanı sıra Urumçi ve Kaşgar şehirlerini ziyaret etmesi de bekleniyor.

Bakan Fidan’ın Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ni ziyaret etmesi, Türkiye’den yapılan en üst düzeyli ziyaret olacak. Fidan, Çinli mevkidaşı Vang’ın 2023’teki Türkiye ziyaretinden sonra bu kez Çin’e gidiyor. Türkiye, son dönemde Çin ile tüm bölgelerinde ilişkilerini güçlendirmek için adımlar atarken, diplomatik mevcudiyetini Çin’e açtığı başkonsolosluklarla pekiştirdi.

Özellikle ekonomik ve ticari ilişkilerin önemli bir yer tuttuğu ziyarette, ikili ticaretin daha dengeli bir yapıya kavuşturulması ve yeni teknolojiler alanında işbirliği imkanları ele alınacak. Ayrıca, küresel tedarik hatlarının güvenliğini etkileyen gelişmeler ve ulaştırma koridoru projeleri gibi konular da görüşme gündeminde yer alacak.

Fidan’ın temasları sırasında Gazze, Ukrayna ve Kızıldeniz’deki gelişmeler de ele alınacak. Türkiye, Çin’in egemenliğine ve toprak bütünlüğüne verdiği önemi vurgularken, Filistin meselesi konusunda benzer görüşlere sahip olduklarını ortaya koyacak. Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in açıklamaları da bu bağlamda önem taşıyor.

Uygur Türklerinin hak ve özgürlüklerinin korunması ve refah içinde yaşamalarının desteklenmesi de ziyaret kapsamında ele alınacak konular arasında yer alıyor. Türkiye’nin bu hassasiyetlerini Çin’e iletecek olması önemli bir adım teşkil ediyor. Ziyaret vesilesiyle yapılacak tüm temaslar, bu konuların yeniden ele alınması açısından büyük bir fırsat oluşturacak.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan İlk Kez Çin’e Ziyaret Düzenleyecek!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin